*á.š Fortuna Liga, 3. forduló: Krstović góljaiban és Veselovský kulcspasszaiban bízhat a DAC | DAC

Fortuna Liga, 3. forduló: Krstović góljaiban és Veselovský kulcspasszaiban bízhat a DAC

Néhány napon belül újfent a MOL Arénában lép pályára a DAC, amely ezúttal a Fortuna Ligában lesz érdekelt, mégpedig a Zlaté Moravce vendéglátójaként.

Fortuna Liga, 3. forduló: Krstović góljaiban és Veselovský kulcspasszaiban bízhat a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

Sűrű napokat él meg a DAC, amely immár harmadik hete két fronton is állja a sarat. Az EKL selejtezőjében sorozatban negyedik mérkőzését is megnyerte, így az északír Cliftonville után csütörtökön a feröeri Vikingurt is búcsúztatta. A harmadik körben már egy komolyabb ellenfél, a román FCSB vár Adrian Guľa fiaira, de ha a csoportkörbe jutás a cél, akkor az ilyen kaliberű ellenfelekkel is fel kell venni a harcot. Hétvégén újfent a bajnokságra irányulnak a tekintetek, amit a DAC a Liptovský Mikuláš elleni győzelemmel és egy zsolnai döntetlennel kezdett. Vasárnap a Zlaté Moravce együttese látogat Dunaszerdahelyre.

Ha van a Fortuna Ligának hullámzó teljesítményt nyújtó csapata, akkor az az aranyosmaróti. A 2018/2019-a szezonban csak az utolsó fordulókban menekült meg a kiesés elől, és egy évre rá is csak az alsóházban vitézkedett. A koronavírus által megpecsételt 2020/21-es idényt viszont meglepetésre az ötödik helyen zárta, és play-off-döntőt is játszhatott az EKL-selejtezőért – ezt viszont nagy csatában a Žilina ellen elbukta. Az elmúlt bajnoki idény viszont kész katasztrófa volt a ViOn számára: mindvégig az utolsó helyeken tanyázott, és a rájátszást is csak az utolsó előtti helyen zárta. Öröm az ürömben, hogy a Sereď és a Senica kizárásával nem kellett osztályozót játszania a második liga ezüstérmesével. Az aranyosmarótiak felemás arcot mutattak a nyári felkészülés során, ugyanis 7:0-ra, illetve 6:0-ra legyőzték a Galánta, illetve a Petržalka együttesét, de kikaptak a Slováckotól (0:1) és a Podbrezovától (0:4). A bajnokság új kiírását az egykori szövetségi kapitánnyal, Ján Kociannal a kispadon kezdték meg, aki még az előző szezon utolsó előtti fordulójában vette át a csapat irányítását. A nyitófordulóban kikaptak Nagyszombatban, majd egy hete hazai pályán az utolsó percekben mentettek pontot az újonc Skalica ellen.

A DAC és a Zlaté Moravce jelenlegi formáját, illetve játékerejét tekintve előbbi számít a mérkőzés favoritjának, és a statisztika is inkább a sárga-kékek felé billenti a mérleg nyelvét. Az elmúlt két évben vívott hat egymás elleni találkozójukból négyszer a dunaszerdahelyiek, kétszer pedig az aranyosmarótiak jöttek ki győztesen. Utoljára 2017 decemberében ért véget döntetlennel a DAC és a Zlaté Moravce összecsapása. Az elmúlt szezonban kiegyenlített eredmények születtek – a DAC 4:2-re győzni tudott a MOL Arénában, az aranyosmaróti visszavágót viszont a hazaiak hozták le 2:0-lal.

A sárga-kékek főként a bombaformában játszó Krstovićban és Veselovskýban bízhatnak. A montenegrói támadó a DAC elmúlt hat tétmérkőzésén hétszer volt eredményes, míg a húszéves szlovák középpályás ugyancsak hat találkozón két gólt és három gólpasszt jegyzett. Emellett a Vikingur elleni csütörtöki EKL-mérkőzésen hosszú kihagyás után visszatért Kalmár Zsolt is, akit kezdőként talán még nem vetne be Adrian Guľa, de 20-30 percnyi játékkal is képes lehet befolyásolni a mérkőzés képét.

A két csapat egymás elleni mérkőzései a 2021/22-es szezonban:

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce 4:2

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 2:0

A Slovan Bratislava hétközben alulmaradt a Ferencvárossal szemben hazai pályán, így búcsúzni kényszerült a Bajnokok Ligája selejtezőjétől. A csapat így jövő héten az Európa-ligában lesz érdekelt, Vladimír Weiss pedig morgolódott, hogy sűrű a programjuk, a hétvégén ráadásul Nagymihályra kellett volna látogatniuk, ami újabb hosszú és fárasztó utazással jár oda-vissza. Éppen ezért kérvényezte a mérkőzések felcserélését, amely szerint most hazai pályán fogadnák a nagymihályiakat, és csak októberben utaznának keletre. A Ligás Klubok Uniója előbb nem adta be a derekát, de végül megszavazták a dolgot, így a Slovan hétvégén hazai pályán fogadhatja a  Michalovcét.

A Banská Bystrica az elmúlt fordulóban meglepetést okozott Nagyszombatban, az viszont ugyancsak váratlan lenne, ha ezt a tettet Zsolnán is véghezvinné. A sereghajtó AS Trenčín immár Peter Hyballa nélkül látogat a tabellaszomszéd Skalica otthonába, a jelenlegi listavezető Ružomberok pedig Poprádon, a Liptovský Mikuláš vendégeként feledtetné a hétközi EKL-kudarcot. Az újonc Podbrezová kapta a legnehezebb sorsolást, de eddig sikerrel veszi az előtte álló akadályokat. Előbb meglepetésre legyőzte a Slovant, majd a Ružomberok otthonában mentett pontot emberhátrányban. Ezúttal Nagyszombatba látogat, a besztercebányaiak múltkori sikerén felbuzdulva pedig minden bizonnyal újfent borsot törne egy favorit orra alá.


Az alapszakasz 3. fordulójának programja:

Július 29. (péntek)

MŠK Žilina – MFK Dukla Banská Bystrica (17:00)


Július 30. (szombat)

MFK Skalica – AS Trenčín (18:00)

ŠK Slovan Bratislava – MFK Zemplín Michalovce (18:00)


Július 31. (vasárnap)

FC Spartak Trnava – FK Železiarne Podbrezová (18:00)

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce (18:00)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – MFK Ružomberok (20:30)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Hrnčár (Slovan) – 2 gól
Krstović (DAC) – 2 gól
Regáli (Ružomberok) – 2 gól

(tt)