Fortuna Liga, 22. forduló: A Slovan nyerte a derbit, tovább növelte előnyét a DAC-cal szemben

A DAC 1:3-as vereséget szenvedett a listavezető Slovan otthonában a Fortuna Liga 22. fordulójában.

Fortuna Liga, 22. forduló: A Slovan nyerte a derbit, tovább növelte előnyét a DAC-cal szemben
Fotó: TASR

Valóságos hidegzuhanyként kezdődött a mérkőzés a DAC számára. A pozsonyiak a harmadik percben szabadrúgást végezhettek el, de a sárga-kékek védőinek sikerült felszabadítaniuk. Csakhogy a kipattanó pontosan Weiss elé érkezett, aki a tizenhatos határáról, kapásból a bal felsőbe lőtt. Jedlička csak beleérni tudott a labdába. Az első percekben alig tudta megtartani a labdát a vendég csapat, a hazaiak magasan letámadtak, ennek pedig meg is lett az újabb eredménye. A DAC elveszítette hátul a labdát, ebből pedig megindult a Slovan: Daniel a partvonalhoz érve visszatette a labdát Medveděvnek, neki viszont a labdakezeléskor odarúgott Beskorovainyi, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest az első gólt jegyző Weiss értékesítette higgadtan. A vendégek lassacskán kezdtek feléledni, de sokszor csak tanácstalanul járatták hátul a labdát, képtelenek voltak túljutni a hazai védőfalon. A DAC mindegyre feljebb nyomult a pályán, a 32. percben pedig az addig remekül működő hazai védelmet zavarba is hozta. A pozsonyiak elveszítették a labdát a saját tizenhatosuk előtt, Balić pedig bevárta, majd szöktette a balról érkező Divkovićot, aki nem sokat teketóriázott, egyből a bal alsóba helyezett. A kontaktgól megszerzése után is a DAC volt aktívabb, de komolyabb helyzetet csak elvétve tudott kialakítani. Az első negyvenöt perc vége előtt még Divković eresztett meg egy éles lövést, de nem tudott túljárni Greif kapus eszén.

A fordulást követően is a DAC birtokolta többet a labdát, noha az első helyzet a hazaiak előtt adódott – Jedličkának kellett résen lennie Bajrić csúsztatott fejesénél. A sárga-kékek sokszor percekre a saját tizenhatosuk elé szegezték a pozsonyiakat, de a védelmüket nem tudták kijátszani. A vendégek egyenlítési terveit azonban egy elkerülhető gól húzta keresztül. Egy szabadrúgásnál bealudt a DAC védelme, Moha pedig betört a tizenhatoson belülre. Egy csellel becsapta Balićot, majd a kissé kint álló Jedlička felett jobbal okosan a kapu hosszú oldalába emelt. Ha még ez sem lett volna elég a DAC számára, pár perccel később a kegyelemdöfést is majdnem megkapta. Egy ellentámadás során Ožbolt rontott be a vendégek tizenhatosába, egy lövőcsellel elfektetett két védőt, majd a túloldalon teljesen üresen álló Mohához továbbított, ő viszont ajtó-ablak helyzetben a kapu fölé durrantott. A szépítés reményében egyre jobban kinyílt hátul a DAC, ez viszont azt eredményezte, hogy a pozsonyiak rendre kontratámadásokat indíthattak. Moha lövésénél viszont résen volt Jedlička, a csereként beálló Henty próbálkozása pedig centikkel a kapu mellett ment el. A végén még újfent a DAC cseh kapusának kellett bemutatnia két védést, de több gól már nem született.

A Slovan magabiztos győzelmet aratott a DAC felett, ezzel tízpontosra növelte előnyét közvetlen üldözőjével szemben.

A mérkőzés: ŠK Slovan Bratislava – FC DAC 1904 3:1

Semmit sem bízott a véletlenre a tavasszal szárnyaló Trenčín, amely a forduló előtt még a dobogó legalsó fokán álló Spartak Trnavát fogadta. A hazaiak a 21. percben Čataković ballábas lövésével szerezték meg a vezetést, és a továbbiakban is támadásban maradtak: nem sokkal később Rusovnak kellett védenie Kmeť közeli lövését. A hajrában Ikoba biztosította be a trencséniek győzelmét, így a felsőházat érő hatodik helyen zárták az alapszakaszt.

A forduló előtt még a Ružomberok volt harcban a felsőházért, de amellett, hogy győznie kellett volna Zsolnán, a nagyszombatiak hathatós segítségére is szüksége volt. Ehhez képest a rózsahegyiek már a hatodik percben hátrányba kerültek, miután Rusnák mattolta Krajčírik kapust. Öt perccel később már kettővel vezettek a zsolnaiak: Myslovič a tizenhatoson kívülről volt eredményes. A vendégek viszonylag gyorsan szépítettek Kružliak révén, így életben tartották a reményt az egyenlítésre. A félidő vége előtt azonban a zsolnaiak Ďuriš révén újfent betaláltak, így kilátástalan helyzetbe kerültek a rózsahegyiek, akiknek erejéből már csak a szépítésre futotta a hajrában. A Ružomberok így az alsóházban kezdi meg a rájátszást.

Akárcsak az elmúlt bajnokikon, ezúttal is az utolsó pillanatban vesztett pontokat a Pohronie, amely Blahút góljával a 33. perctől vezetett a Senica otthonában. A hazaiak viszont a frissen igazolt egykori DAC-játékos, Marin Ljubičić góljával az utolsó percben egyenlíteni tudtak.

Otthon tartotta a három pontot a Zlaté Moravce, amely Balaj szezonbeli 13. találatával már tíz perc után megszerezte a vezetést a Sereď ellen. A vendégek közvetlenül a hajrába lépés előtt voltak legközelebb az egyenlítéshez, csakhogy Lačný büntetőjét hárította Chovan kapus.

Elmozdult az utolsó helyről a Michalovce, amely egy 88. percben szerzett Popovits-góllal győzte le a Nitra együttesét. A hazaiaknál a DAC két kölcsönjátékosa, Ricardo Phillips és Zuberu Sharani is a kezdőben kapott helyet.


Eredmények:

AS Trenčín – FC Spartak Trnava 2:0 (1:0)

Gólszerzők: 21. Čataković, 89. Ikoba

MŠK Žilina – MFK Ružomberok 3:2 (3:1)

Gólszerzők: 6. Rusnák, 11. Myslovič, 43. Ďuriš – 13. Kružliak, 90+4. Boďa (11-esből)

FK Senica – FK Pohronie 1:1 (0:1)

Gólszerzők: 90. Ljubičić – 32. Blahút

FC ViOn Zlaté Moravce – ŠKF Sereď 1:0 (1:0)

Gólszerző: 12. Balaj

ŠK Slovan Bratislava – FC DAC 1904 3:1 (2:1)

Gólszerzők: 3., 11. Weiss (a másodikat 11-esből), 57. Moha – 32. Divković

MFK Zemplín Michalovce – FC Nitra 1:0 (0:0)

Gólszerző: 88. Popovits


Az alapszakasz végeredménye:

Góllövőlista:

Balaj (ViOn) – 13 gól
Kalmár (DAC) – 12 gól
Kurminowski (Žilina) – 9 gól
Divković (DAC) – 9 gól
Ratao (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Čataković (Trenčín) – 9 gól
Ramirez (DAC) – 8 gól
Faško (Nitra) – 8 gól
Holman (Slovan) – 8 gól

(tt)