*á.š Fortuna Liga, 22. forduló: Igazi futballcsemegével zárul a bajnokság alapszakasza | DAC

Fortuna Liga, 22. forduló: Igazi futballcsemegével zárul a bajnokság alapszakasza

A listavezető Slovan Bratislava otthonában lép pályára hétvégén a DAC a Fortuna Liga 22. fordulójában, amellyel egyúttal lezárul az alapszakasz.

Fortuna Liga, 22. forduló: Igazi futballcsemegével zárul a bajnokság alapszakasza
Fotó: Cséfalvay Á. András

Két döntetlen (Trenčín 3:3, Žilina 1:1) után a DAC legutóbb megszerezte első tavaszi győzelmét a bajnokságban, miután egy elég felejthető mérkőzésen két vállra fektette a nagymihályiakat (2:1). A sárga-kékek játékából szemmel láthatóan hiányzik az az elképzelés, hatékonyság és átütőerő, ami ősszel és a bajnokság elején jellemezte őket. Ez a teljesítmény még elég volt a tavasz eddigi bajnokijain, de most hétvégén már Bernd Storck fiainak alaposan fel kell kötniük a nadrágot, ugyanis a címvédő és listavezető Slovan Bratislava otthonába látogatnak.

A pozsonyiak öt felkészülési mérkőzést játszottak a téli szünetben, ezeken pedig felemás eredményeket értek el. Előbb a lengyel Gornik Zabrze, majd a szerb Novi Pazar együttesével döntetleneztek (2:2 és 1:1), majd nagy csatában alulmaradtak az orosz Dinamo Moszkvával szemben (2:4). Ezt követően ugyan legyőzték az ukrán Sahtar Donyecket (1:0), de a Senica elleni főpróbát meglepetésre elbukták (1:2). Kellett is egy kis idő, hogy a Slovan tavasszal felvegye a fonalat: a rózsahegyi gól nélküli döntetlen után nagy nehezen legyűrte a Pohroniét, legutóbb viszont már öt góllal szórta meg a Sereď együttesét. A címvédő tavaly november 1-én szenvedett utoljára vereséget a bajnokságban, azóta kilenc mérkőzésen nyolc győzelem és egy döntetlen a mérlege.

„Nehéz összecsapás lesz, amelyen a végeredményről apróságok döntenek majd. Két minőségi gárda találkozik, a bajnokság két legjobbja. A lehető legjobban fel kell készülnünk a Slovanra, hogy győzzünk és pontszámban közelebb kerüljünk hozzájuk. Támadószellemben kell futballoznunk, gólokat szereznünk, hogy felzárkózhassunk rájuk. Ugyancsak hinnünk kell magunkban és nem félni a pozsonyiaktól. Tapasztalt gárdájuk van, tudják, mit akarnak futballozni és nem kell fejetlenül támadniuk. Oda kell figyelnünk a gyors ellentámadásaikra, és ha ez sikerül, akkor nagy esély kínálkozik a sikerre”

– idézi a DAC hivatalos oldala Martin Jedličkát, a csapat hálóőrét, aki bár bánja, hogy a szurkolók nem lehetnek jelen a rangadón, de nélkülük is győzni szeretnének.

A Slovan elleni lesz a DAC 800. élvonalbeli mérkőzése, a nagyszombatiak mellett pedig épp a pozsonyiak tartoznak a leggyakoribb ellenfelei közé. A sárga-kék alakulat utoljára 2015 márciusában tudott győzni a Slovan otthonában, azóta nyolcszor lépett pályára Pozsonyban, egy döntetlen mellett pedig hétszer vereséget szenvedett. A két csapat tavaly októberben találkozott utoljára a bajnokságban: a MOL Arénában rendezett találkozón a vendégek Dominik Kružliak öngóljával szereztek vezetést, a hazaiak viszont Andrija Balić szabadrúgásból értékesített találatával egyenlíteni tudtak. A meccs végül 1:1-es döntetlennel ért véget.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése: FC DAC 1904 – ŠK Slovan 1:1

Az alapszakasz zárása előtt már csak egy hely kiadó a felsőházban, ezért pedig a Trenčín és a Ružomberok küzd meg. A trencséniek a gyenge ősz után remekül kezdték a tavaszt, három mérkőzésen gyűjtött hét pontjuknak köszönhetően pedig feljöttek a hatodik helyre. Az alapszakasz utolsó fordulójában a Spartak Trnavát fogadják, egy döntetlen pedig már garantálná a helyüket a felsőházban (ha a Ružomberok pontszámban be is érné őket, az egymás elleni meccseken elért eredmények a trencsénieknek kedvezne – 2:2 és 3:1). A nagyszombatiak ellen azonban nem lesz könnyű dolguk – a piros-feketék utóbbi négy bajnokijukat megnyerték, és már a dobogó legalsó fokán állnak, kilenc ponttal lemaradva a második DAC-tól.

Ahhoz, hogy a rózsahegyiek a felsőházban végezzenek, győzniük kell Zsolnán, emellett pedig a Spartak segítségében is bízniuk kell. A jelenlegi helyzetet nézve nem sok esély mutatkozik a Ružomberok sikerére, utóbbi hat bajnokiján ugyanis nem tudott nyerni. Azt viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a legutóbbi három egymás elleni találkozó mindegyikén a liptóiak győztek, ebből egyszer Zsolnán.

A sereghajtó Michalovce a tőle három pontra lévő Nitrát fogadja. A nagymihályiak eddigi 21 bajnokijukon csak négyszer tudtak nyerni, ezért úgy kell nekik minden siker, mint egy falat kenyér. A nyitraiak az őszhöz képest javuló tendenciát mutatnak a játékban, de ez egyelőre nem tükröződik az eredményeken. A kiesés elleni küzdelem szempontjából fontos lehet, hogy melyik csapat lesz képes megszerezni a három pontot.

Az edzőváltást követően a Senica idegenbeli győzelmével sokkolta a Ružomberokot. Az erdőhátiak kellő erőt érezhetnek magukban a felsőbb helyek meghódítását illetően, de a hétvégén nem lesz könnyű dolguk: azt a Pohroniét fogadják, amely a remek tavaszi kezdést követően utóbbi két bajnokiját ugyan elveszítette, de mindannyiszor szoros eredmény született.

Az aranyosmarótiak favoritként fogadják a Sereď együttesét. A ViOn már biztosította helyét a felső hatosban, a szerediek pedig az alsóházban kezdik meg a rájátszást. Azonban egyikük sem veheti félvállról a szombati találkozót, hiszen az esetleges három pont mindkét együttesnek jól jöhet a későbbiekben.


A 22. forduló programja:

Március 6. (szombat)

AS Trenčín – FC Spartak Trnava (14:30)

MŠK Žilina – MFK Ružomberok (14:30)

FK Senica – FK Pohronie (14:30)

FC ViOn Zlaté Moravce – ŠKF Sereď (14:30)

ŠK Slovan Bratislava – FC DAC 1904 (14:30)

MFK Zemplín Michalovce – FC Nitra (14:30)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Kalmár (DAC) – 12 gól
Balaj (ViOn) – 12 gól
Kurminowski (Žilina) – 9 gól
Ratao (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Ramirez (DAC) – 8 gól
Divković (DAC) – 8 gól
Faško (Nitra) – 8 gól
Holman (Slovan) – 8 gól
Čataković (Trenčín) – 8 gól

(tt)