Fortuna Liga, 22. forduló: Egy életéért küzdő csapat ellen őrizné meg első helyét a DAC

A hétvégén zárul a Fortuna Liga alapszakasza, a DAC célja pedig az, hogy megőrizze első helyét a 22. fordulót követően is.

Fortuna Liga, 22. forduló: Egy életéért küzdő csapat ellen őrizné meg első helyét a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

A DAC a tabella éléről vág neki az alapszakasz utolsó fordulójának, köszönhetően annak, hogy egy hete ugyan nem könnyen, de legyőzte hazai pályán a Skalica együttesét, a Slovan Bratislava pedig zsinórban harmadszor is döntetlenre végzett. A sárga-kékek nem mellesleg klubcsúcsot állítottak fel a múlt heti győzelemmel, ugyanis 21 forduló után még sosem volt ennyi pontjuk (45).

A dunaszerdahelyiek előnye egy pont a pozsonyiakkal szemben, így szó sincs róla, hogy Adrian Guľa legénysége számára ne bírna téttel a hétvégi mérkőzés, amelyen a Ružomberok vendégeként lép pályára. Viszont ugyanez elmondható a házigazdára is. A rózsahegyiek két győzelemmel kezdték a tavaszt, közülük a Nagyszombatban aratott bír különösen nagy jelentőséggel. Legutóbb viszont kikaptak Zsolnán, így nem sikerült biztosítaniuk helyüket a felsőházban. Hiába állnak az ötödik helyen, előfordulhat, hogy a forduló végére kihullnak az első hatosból. Ehhez az kellene, hogy a DAC nyerjen Rózsahegyen, és egyúttal a Žilina és a Banská Bystrica is hozza a három pontot. Peter Struhárék minden bizonnyal nem hagyatkoznak majd a számolgatásokra, illetve a többi mérkőzés kedvező alakulására – a saját kezükben van a sorsuk, ez pedig annyit jelenthet, hogy a DAC egy olyan Ružomberokkal néz majd szembe, amely bizony harapni fog.

„Csak egy napig volt téma a tabellán elfoglalt helyezésünk, de jelenleg nem ez a legfontosabb számomra. Az öltöző összpontosít, munkahangulat uralkodik, a srácok érzik, hogy versenyképes környezetben vannak, így, ha esetleg valamit lazábbra akarnának venni, az megbosszulhatja magát. Ez jó érzéssel tölt el. Folytatjuk a napirendünket, tudjuk, hova akarunk fejlődni, miben kell javulnunk. Számomra fontos, hogy ezt a csapat is érzi. Nem befolyásolhatjuk az ellenfél teljesítményét és helyzetét, csak a sajátunkét. Mindig azt hangoztatjuk, hogy a soron következő meccs a legfontosabb. Mindent bele akarunk adni, minőséget és csapatszellemet egyaránt. Már várjuk a találkozót, bízom benne, hogy maximális csapatteljesítményt nyújtunk, otthagyjuk a szívünket a pályán és olyan eredményt érünk el, amilyet mindannyian szeretnénk”

nyilatkozta Adrian Guľa, a DAC vezetőedzője.

Ami a sárga-kékek keretét illeti: a tavaszi nyitómérkőzésen sérülés miatt lecserélt Nikola Krstović újfent teljes értékű edzésmunkát végzett a héten, így ő is bevethető lesz a hétvégi mérkőzésen. Eltiltás miatt sem hiányzik senki, így a csapat gyakorlatilag a legerősebb összeállításában léphet pályára.

A DAC és a Ružomberok ősszel eredetileg szeptemberben találkozott volna, ám a MOL Arénában végzett gyepcsere miatt a mérkőzést novemberre halasztották. Az összecsapást végül a sárga-kékek nyerték Nebyla góljával. Érdekes egybeesés, hogy pont szombaton, március 4-én lesz, hogy a DAC utoljára pályára lépett Rózsahegyen, azt a találkozót viszont minden bizonnyal minden dunaszerdahelyi játékos, illetve szurkoló kitörölné az emlékezetéből: a rájátszás első fordulójában rendezett mérkőzést a hazaiak nyerték 4:1-re, Moumou gólja csak a szépítésre volt elég.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése:

FC DAC 1904 – MFK Ružomberok 1:0

A Ružomberok mellett tehát még két csapat van játékban a felsőházi tagságért. Előzetesen a jelenleg hatodik helyen álló Žilina továbbjutása tűnik valószínűbbnek, ugyanis a sereghajtó, harmatgyenge Liptovský Mikuláš otthonában lép pályára. A másik együttes, amelyik még izgulhat, az a Banská Bystrica, amely Róbert Polievka vezérletével remek tavaszt produkál. Hogy életben tartsák továbbjutási esélyüket, Skalicán kell nyerniük, de még így is bízniuk kell a többi mérkőzés kedvező alakulásában.

A hétvége egy pikáns rangadót is tartogat: a második helyezett Slovan a harmadik Spartak Trnavát fogadja. Vladimír Weiss fiai finoman szólva sincsenek jó formában, idei három bajnokijuk döntetlennel ért véget, ráadásul hétközben a Somorja ellen is csak büntetőkkel tudtak továbbjutni. A nagyszombatiak öt pontra vannak a listavezető DAC-tól és négyre a pozsonyiaktól, így csakis a győzelemben bízhatnak, hogy tartani tudják a lépést vetélytársaikkal.

A Podbrezová az idén is csak botladozó Trenčín otthonában gyűjtene további fontos pontokat, de a Nagymihályban vendégeskedő aranyosmarótiak is újfent szívesen megízlelnék a győzelem ízét – utoljára októberben tudtak győzni bajnoki mérkőzésen, azóta hat találkozón öt döntetlen és egy vereség a mérlegük.


A 22. forduló programja:

Március 3. (szombat)

AS Trenčín – FK Železiarne Podbrezová (16:30)

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava (16:30)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – MŠK Žilina (16:30)

MFK Skalica – MFK Dukla Banská Bystrica (16:30)

MFK Zemplín Michalovce – FC ViOn Zlaté Moravce (16:30)

MFK Ružomberok – FC DAC 1904 (16:30)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Polievka (B. Bystrica) – 12 gól
Krstović (DAC) – 11 gól
Cobnan (Podbrezová) – 9 gól
Regáli (Ružomberok) – 7 gól
Kalmár (DAC) – 7 gól
Cavrić (Slovan) – 7 gól


(tt)