Fortuna Liga, 22. forduló: A DAC cserejátékosai kiejtették a felsőházból a rózsahegyieket (VIDEÓ)

Az első helyről vág neki a rájátszásnak a DAC, miután az alapszakasz utolsó, 22. fordulójában győzni tudott a Ružomberok otthonában.

Fortuna Liga, 22. forduló: A DAC cserejátékosai kiejtették a felsőházból a rózsahegyieket (VIDEÓ)
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A DAC és a Ružomberok számára sem volt tét nélküli a szombati összecsapás. Előbbi az első hely megőrzéséért harcolt, utóbbi pedig felsőházbeli tagságát akarta biztosítani. Sokáig egyik csapat sem mert kezdeményezni, taktikus mezőnyjáték folyt sok pontatlansággal. Az első komolyabb helyzetre a 20. percig kellett várni, Petrášnak kellett kiszednie Fabiš léc alá tartó szabadrúgását. A félidő derekán a DAC megszerezhette volna a vezetést, a Káčer beadására érkező Kalmár viszont közelről nem találta el a kaput. A hazaiak olykor magas letámadással próbáltak labdát szerezni, a DAC védőit viszont nem tudták zavarba hozni.

A második félidőben sem változott sokat a játék képe, továbbra is többnyire a két tizenhatos között járt a labda. A 48. percben ismét Kalmár előtt adódott nagy helyzet, de fejese Frühwald kapus markában landolt. A DAC támadójátéka azt követően lendült fel, hogy a sérülésből visszatérő Krstović pályára lépett. A 67. percben épp a montenegrói támadó térdéről ment a rózsahegyi kapu felé a labda, de nem volt benne kellő erő, így Frühwald könnyedén hárított. Nem sokkal később újfent a rózsahegyi portásnak kellett fognia Krstović lövését, a hajrában viszont már hiába vetődött. A szintén csereként pályára küldött Ramadan húzott el a jobb oldalon, majd laposan a tizenhatos előterében érkező Krstovićhoz továbbított, aki helyezett rajta egyet, majd ballal kilőtte a jobb alsót. Két perccel később kis híján válaszoltak a hazaiak: egy jobbról érkező beadás átjutott a védőkön, Bobček pedig öt méterről lőhetett, de becsúszva jócskán a kapu fölé durrantott. Az utolsó percekre fokozta lendületét a hazai csapat, de komolyabb helyzetet nem tudott kialakítani.

Győzelmével a DAC megőrizte első helyét a bajnokságban, a Ružomberok számára pedig valóra vált a lehető legrosszabb forgatókönyv.

A mérkőzés: MFK Ružomberok – FC DAC 1904 0:1

Történt ugyanis, hogy a Žilina és a Banská Bystrica is győzni tudott. A zsolnaiak a sereghajtó Liptovský Mikulášhoz látogattak, és meglepetésre a hazaiak szerezték meg a vezetést Dedič révén. Csakhogy a sárga-zöldek két perccel később Jambor találatával egyenlíteni tudtak. A vendégek előtt óriási lehetőség adódott, ugyanis a hazai Tumma már a 29. percben megkapta második sárga lapját, így mehetett is zuhanyozni. A Žilina sokáig nem tudott mit kezdeni az emberelőnnyel, a hajrában viszont Kaprálik megszerezte a mindent eldöntő találatot. Ugyanilyen arányú győzelem született Skalicán. A gól nélküli első félidőt követőn a besztercebányaiak Polievka büntetőjével szereztek vezetést, de rövid időn belül érkezett is a válasz – a hazaiak gólját Yao szerezte. Csakhogy nem sokáig maradt az egyenlő állás, néhány perccel később a DAC-tól kölcsönkapott Balić újfent a vendégek oldalára billentette a mérleg nyelvét. Mint kiderült, a találat végül győzelmet és felsőházat ért. A forduló előtt még ötödik helyen álló Ružomberok így a hetedik helyen zárta az alapszakaszt, a Žilina az ötödiken, a Banská Bystrica pedig a hatodikon.

A Slovan semmit sem bízott a véletlenre: Kucka, Cavrić és Abubakari találatával már az első félidőben 3:0-ra vezetett a Spartak Trnava ellen. A fordulást követően a nagyszombatiak Kóša góljával szépítettek, de további találatra már nem futotta az erejükből. Sőt, Koštrna a 78. percben büntetőt érő szabálytalanságot követett el. A nagyszombati védő a kiállítás sorsára jutott, a tizenegyest pedig Barseghyan magabiztosan értékesítette. A Slovan győzelmével hét pontra meglépett a harmadik Spartaktól.

Sorozatban ötödször is döntetlenezett a ViOn, miután 0:0-ra végzett Nagymihályban, de Trencsénben is pontosztozkodás került jegyzőkönyvbe. A hazaiak Bainović találatával egy félidőn keresztül vezettek a Podbrezová ellen, a vendégek viszont az utolsó pillanatokban Bartoš találatával egy pontot megmentettek.


Eredmények:

MFK Ružomberok – FC DAC 1904 0:1 (0:0)

Gólszerző: 82. Krstović

AS Trenčín – FK Železiarne Podbrezová 1:1 (1:0)

Gólszerzők: 45. Bainović – 90+4. M. Bartoš

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 4:1 (3:0)

Gólszerzők: 17. Kucka, 37. Čavrić, 39. Abubakari, 81. Barseghyan (11-esből) – 58. Kóša

Piros lap: 78. Koštrna (TRN)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – MŠK Žilina 1:2 (1:1)

Gólszerzők: 19. Dedič – 21. Jambor, 86. Kaprálik

Piros lap: 29. Tumma (LMI)

MFK Skalica – MFK Dukla Banská Bystrica 1:2 (0:0)

Gólszerzők: 65. Yao – 62. Polievka (11-esből), 69. Balić

MFK Zemplín Michalovce – FC ViOn Zlaté Moravce 0:0


Az alapszakasz végeredménye:

Góllövőlista:

Polievka (B. Bystrica) – 13 gól
Krstović (DAC) – 12 gól
Cobnan (Podbrezová) – 9 gól
Cavrić (Slovan) – 8 gól
Kaprálik (Žilina) – 7 gól
Regáli (Ružombero) – 7 gól
Kalmár (DAC) – 7 gól

(tt)