Fortuna Liga, 21. forduló: A zsolnaiak ellen már beindul végre a DAC-gépezet?

Parlamenti választások ide vagy oda, a hétvégén sem áll meg az élet a Fortuna Ligában – a DAC újfent egy tabellaszomszédjához látogat.

Fortuna Liga, 21. forduló: A zsolnaiak ellen már beindul végre a DAC-gépezet?
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

A dunaszerdahelyi sárga-kékek az eddigi két tavaszi bajnokijukon ugyan egyszer sem kaptak gólt (ezt a remekül védő Száraz mellett főként az ellenfél gyenge helyzetkihasználásának köszönhetik), de nem is tudtak betalálni ellenfeleiknek. Az eddig mutatott nem túl meggyőző játék még elég volt ahhoz, hogy egy-egy döntetlent kicsikarjanak a Senica, illetve a Ružomberok ellen, de most hétvégén alaposan fel kell kötniük a nadrágot.

Vasárnap ugyanis annak a Žilinának az otthonában lépnek pályára, amely utóbbi három bajnokiját megnyerte, kétszer pedig gólt sem kapott. A két csapat utoljára tavaly szeptember 19-én találkozott a Fortuna Liga 10. fordulójában, akkor a DAC Eric Davis góljával győzött a MOL Arénában.

Érdekes módon az utóbbi években a DAC rendre felszívta magát, ha a zsolnaiakkal találkozott a bajnokságban: utoljára 2016 októberében kapott ki soros ellenfelétől (0:6), az azt követő tíz meccsből hatot megnyert, négyszer pedig döntetlen született. Nem egyszer előfordult, hogy amikor a sárga-kékek hullámvölgyben voltak, a Žilina ellen úgy összekapták magukat, hogy újra beindult a gépezet, és azt követően jöttek is a győzelmek. A DAC eddigi két tavaszi bajnokiját látva ezúttal erre nem sok esélyt láthatunk, de azért a halvány reménysugár mindig ott van…

Az egy héttel ezelőttihez képest Hélder Cristovao vezetőedző teljesen más csapatot küldhet ki a hétvégi bajnokira: Schäfer piros, Beskorovainyi sárga lapos eltiltás miatt nem léphet pályára, Vida Kristopher pedig Lengyelországba igazolt. A héten a csatársorba szerződtetett magyar válogatott Németh Krisztián ugyan egyértelműen erősítésnek mondható, egyelőre azonban kérdéses, hogy már a Žilina ellen pályára léphet-e.

Egy azonban már most biztos: ha a DAC nem győz Zsolnán, úgy a rájátszást a harmadik helyről kezdi meg.

A két csapat legutóbbi mérkőzése: FC DAC 1904 – MŠK Žilina 1:0

A Nitra otthonában növelheti tovább előnyét a tabellán a listavezető Slovan. Az utolsó előtti helyen tanyázó együttes egyelőre az új tulajdonos irányítása alatt sem muzsikál valami fényesen – meglepetés lenne, ha vendéggyőzelmen kívül más eredmény születne.

A felsőházért vív csatát a Spartak Trnava és a ViOn Nagyszombatban, a Ružomberok közvetlen üldözőjével, a Michalovcével szemben védené meg jelenlegi negyedik helyét, a Trenčín Aranyosmaróton fogadja a Sereď csapatát, míg a sereghajtó Pohronie otthon látja vendégül a tartalékos kerettel is emberfeletti teljesítményt nyújtó Senicát.

A jelenlegi állást tekintve a Pohronie és a Nitra már semmiképp sem zárhatja az alapszakaszt a felsőházban, a középmezőnyben azonban sűrű a helyzet: a 4. Ružomberok és a 10. Sereď között csupán ötpontos a különbség.


A 21. forduló műsora:

Március 1. (vasárnap)

FK Pohronie – FK Senica (15:30)

AS Trenčín – ŠKF Iclinic Sereď (15:30)

FC Nitra – ŠK Slovan Bratislava (15:30)

MŠK Žilina – FC DAC 1904 (15:30)

FC Spartak Trnava – FC ViOn Zlaté Moravce (15:30)

MFK Ružomberok – MFK Zemplín Michalovce (15:30)


A bajnokság állása:

(tt)