Fortuna Liga, 20. forduló: Már Blackmannel és Balićcsal a közvetlen üldöző ellen

Közvetlen üldözőjének otthonában lép pályára a DAC a Fortuna Liga 20. fordulójában – a sárga-kékeknek van mit törleszteniük.

Fortuna Liga, 20. forduló: Már Blackmannel és Balićcsal a közvetlen üldöző ellen
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Egy héttel ezelőtt a DAC hazai pályán kezdte meg a Fortuna Liga tavaszi idényét, de nem tudta legyőzni a problémákkal küzdő Senica együttesét. A mérkőzés gól nélküli döntetlennel ért véget, a látott játék alapján pedig az eredménnyel inkább a sárga-kék együttes lehetett elégedett.

Ezúttal idegenbeli összecsapás vár Hélder Cristovao védenceire, szombaton közvetlen üldözőjük, a Ružomberok otthonában lépnek pályára. A rózsahegyiek a negyedik helyről várták a tavaszt, egy hete 2:2-es döntetlent értek el az Aranyosmaróton ideiglenes otthonra lelő Sereď ellen. A téli felkészülés során a liptóiak öt meccset játszottak, abból hármat megnyertek, kettőt pedig elveszítettek.

A DAC-nak van miért visszavágnia soros ellenfelének, ugyanis ősszel a Ružomberok 1:0-s győzelmet aratott a MOL Arénában.

„A Rózsahegy 3-5-2-s rendszerben futballozik, három középső védővel. Egy sokat futó, küzdeni tudó csapattal állunk szemben, amelynek a játékosai egyetlen párharcot sem hagynak ki és előrefelé is megvan a kellő minőségük. Főleg a rögzített játékhelyzetekre és a hosszú labdákra kell odafigyelnünk. Veszélyes ellenféllel találkozunk”

– nyilatkozta a DAC honlapjának Dominik Kružliak, aki tavaly nyáron éppen Rózsahegyről érkezett a Csallóközbe, így számára különleges hangulatú lesz a szombati találkozó.

A két csapat egymás elleni összecsapása általában szoros eredményt hoz: a legutóbbi tíz bajnoki találkozójukból hármat a DAC, hármat a Ružomberok nyert meg, négy meccsen pedig döntetlen született. A legutóbbi öt párharc eredménye a DAC szempontjából: 0:1, 0:1, 1:1, 1:0, 2:2.

A hétvégén már újabb két játékossal számolhat Hélder Cristovao vezetőedző: az egy héttel ezelőtt sárga lapok miatt eltiltott Cesar Blackman, valamint az Olaszországból kölcsönbe érkező Andrija Balić is bevethető lesz.

A két csapat legutóbbi mérkőzése: FC DAC 1904 – MFK Ružomberok 0:1

A tavaszi szezont egy nagyszombati döntetlennel kezdő Slovan hazai pályán fogadja azt az AS Trenčínt, amely egy hete nyolcat gurított a nagymihályiaknak. A trencséniek utoljára két évvel ezelőtt tudták megverni az aktuális címvédőt (éppen Pozsonyban), jelen állás szerint azonban meglepetésnek számítana hasonló forgatókönyv. A statisztikák szerint gólgazdag mérkőzésre van kilátás, ugyanis legutóbbi öt párharcukon 23 gól született.

A zsolnaiak egy hete két pontot tudtak faragni a listavezető Slovan előnyéből, de ha a fordulót követően is legalább ekkora távolságban szeretnének lenni tőlük, akkor három ponttal kell hazatérniük a sereghajtó Pohronie otthonából. Az újoncon túllépni nem lesz egy könnyű feladat, ugyanis a Pohronie az utolsó bajnokijaira alaposan összekapta magát, jelenleg pedig négy mérkőzés óta tartó veretlenségi szériát húz.

Rossz sorozatot szakítana meg a ViOn és a Sereď, a két csapat utoljára októberben tudott győzni bajnoki mérkőzésen. A két együttes szombaton Aranyosmaróton mérkőzik meg.

A Michalovce a Nitra ellen feledtetné a Trenčín elleni 1:8-as mészárlást, míg a Spartak Trnava a Senica ellen tenné biztosabbá felsőházbeli pozícióját.


A 20. forduló programja:

Február 22. (szombat)

ŠK Slovan Bratislava – AS Trenčín (14:00)

FK Pohronie – MŠK Žilina (14:00)

MFK Ružomberok – FC DAC 1904 (14:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – ŠKF Iclinic Sereď (14:00)

MFK Zemplín Michalovce – FC Nitra (14:00)


Február 23. (vasárnap)

FK Senica – FC Spartak Trnava (15:00)


A bajnokság állása:

(tt)