*á.š Fortuna Liga, 16. forduló: Az aranyosmarótiak ellen feledtetné kisiklását a DAC | DAC

Fortuna Liga, 16. forduló: Az aranyosmarótiak ellen feledtetné kisiklását a DAC

Egy hónap után a MOL Arénában lép pályára a DAC hétvégén, amely a ViOn Zlaté Moravce együttesét fogadja a Fortuna Liga 16. fordulójában.

Fortuna Liga, 16. forduló: Az aranyosmarótiak ellen feledtetné kisiklását a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

A DAC november 7-én, a Pohronie vendéglátójaként játszott utoljára hazai környezetben, azóta Nyitráról és Nagyszombatból is elhozta a három pontot, a szerdán Aranyosmaróton rendezett Sereď elleni találkozón viszont hiába dominált, hiába játszott majdnem fél órán keresztül emberelőnyben, vesztesként hagyta el a pályát. A DAC óriási lehetőséget szalasztott el, ugyanis győzelmével visszavehette volna az első helyet a bajnokságban, és hárompontos előnyre tett volna szert legnagyobb riválisával, a címvédő Slovannal szemben.

„Kár a vereségért, de megyünk tovább, mindig a következő meccsre koncentrálunk. Ez most az Aranyosmarót elleni összecsapás, ahol mindenképp győzni szeretnénk. Fel kell állnunk és vasárnap begyűjteni a három pontot”

nyilatkozta a Sereď elleni bajnokit követően a DAC kapusa, Martin Jedlička.

Az aranyosmarótiak idén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak, öt győzelemmel, öt döntetlennel, öt vereséggel és 20 ponttal a tabella negyedik helyén állnak, jobb gólarányuknak köszönhetően pedig megelőzik a szintén húszpontos Ružomberokot és Spartak Trnavát. Kellemetlen ellenfélnek számít a ViOn, amelynek támadója, Filip Balaj tíz góllal vezeti a góllövőlistát, a csapat a szezonban legyőzte a Slovant, négy góllal küldte haza a Žilinát, nemrégiben pedig négymeccses veretlenségi szériát húzott. Ezt szakította meg a pozsonyiak elleni vereségük, múlt héten pedig hazai pályán nem bírtak a gyengécske Michalovcével.

A DAC és a ViOn az ötödik fordulóban meccselt egymással utoljára, a sárga-kékek pedig elhozták a három pontot Aranyosmarótról. A vezetést a hazaiak szerezték meg Hrnčár révén, de Kalmár még a félidő vége előtt büntetőből egyenlíteni tudott. Sokáig 1:1-re állt a találkozó, a hajrában viszont Divković megszerezte a győzelmet jelentő gólt.

A sárga-kékek rendre szoros mérkőzéseket játszanak az aranyosmarótiakkal, 2016 áprilisa óta viszont egyszer sem kaptak ki tőlük – azóta tíz bajnokin nyolc DAC-győzelem és két döntetlen születet.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése: FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 1:2

Jobb gólkülönbségének köszönhetően az első helyen álló Slovan a 2015/16-os szezonban még bajnoki címet ünneplő AS Trenčínt fogadja. Bár a két csapat jelenlegi formáját tekintve vélhetően nem sokan fogadnának vendéggyőzelemre, a legutóbbi egymás elleni párharcokon a trencséniek képesek voltak megszorongatni a pozsonyiakat – mind a bajnokságban, mind a kupában –, az viszont már más kérdés, hogy ez sem pontszerzésre, sem továbbjutásra nem volt elegendő. A Trenčín legutóbb 2018 áprilisában tudott Pozsonyban győzni, óriási meglepetés lenne, ha ezúttal is így történne.

A dobogó legalsó fokát bombabiztosan őrző, utóbbi négy bajnokijukon négy győzelmet arató zsolnaiak az idén harmatgyenge Michalovce otthonába látogatnak. A Žilina augusztusban hat góllal küldte haza a nagymihályiakat, és ha a két gólzsák, Kurminowski és Bichakchyan jó napot fog ki, akkor ezúttal is gólzáporra lehet számítani.

A csupán rosszabb gólkülönbsége miatt a hatodik helyre szoruló Spartak Trnava közvetlen szomszédját, a hetedik helyezett Sereďet fogadja. A nagyszombatiak nagyon kiegyensúlyozatlanok idén, a Sereď szerdai meccséből kiindulva pedig nekik sem lesz könnyű dolguk Aranyosmaróton, a szerediek ideiglenes otthonában.

A sereghajtó Pohronie augusztusban gól nélküli döntetlent ért el Rózsahegyen, ezúttal hazai pályán is legalább ilyen eredményben reménykedhet. A három bajnoki óta nyeretlen Nitra a tőle három pontra lévő Senicát látja vendégül.


A 16. forduló programja:

December 5. (szombat)

FK Pohronie – MFK Ružomberok (14:00)

ŠKF Sereď – FC Spartak Trnava (14:00)

MFK Zemplín Michalovce – MŠK Žilina (14:00)

FC Nitra – FK Senica (14:00)

ŠK Slovan Bratislava – AS Trenčín (17:00)


December 6. (vasárnap)

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce (15:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Balaj (ViOn) – 10 gól
Kurminowski (Žilina) – 9 gól
Kalmár (DAC) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Divković (DAC) – 8 gól
Ratao (Slovan) – 8 gól
Faško (Nitra) – 7 gól
Ramirez (DAC) – 6 gól
Almási (Ružomberok) – 6 gól
Strelec (Slovan) – 6 gól

(tt)