*á.š Fortuna Liga, 15. forduló: A hónap mérkőzése Nagyszombatban | DAC

Fortuna Liga, 15. forduló: A hónap mérkőzése Nagyszombatban

A hónap mérkőzését rendezik a Fortuna Liga hétvégi, 15. fordulójában, amelyben a DAC Nagyszombatba látogat.

Fortuna Liga, 15. forduló: A hónap mérkőzése Nagyszombatban
Fotó: Cséfalvay Á. András

A DAC nehezen, de győzni tudott egy hete Nyitrán, ezzel újfent a bajnokság élére állhatott, viszont a Slovan ViOn elleni diadalma miatt ez csak egy napig tartott. A két rivális azonos pontszámmal vezeti a bajnokságot (jobb gólarányuknak köszönhetően a pozsonyiak állhatnak az első helyen), de a dunaszerdahelyiek továbbra is egymeccses hátrányban vannak – a Sereď elleni elhalasztott bajnokijukat jövő héten szerdán pótolják.

Most hétvégén másik nagy riválisa, a Spartak Trnava vár Bernd Storck fiaira. A nagyszombatiak a nagymihályiak és a rózsahegyiek elleni sikerrel kezdték a szezont, ezt követően viszont felváltva követték egymást a győzelmek és a vereségek, legutóbb pedig a Pohronie vendégeként döntetleneztek. Hat győzelmüknek, két döntetlenjüknek és szintén hat vereségüknek köszönhetően jelenleg a bajnokság negyedik helyén állnak, öt ponttal lemaradva a harmadik Žilina mögött.

A DAC és a Spartak az új szezon negyedik fordulójában találkozott utoljára, a dunaszerdahelyi mérkőzést pedig a sárga-kékek nyerték. A vezetést a hazaiak szerezték meg a 26. percben Ramirez révén, de a vendégek még az első félidő vége előtt egyenlíteni tudtak – góljukat az egykoron a sárga-kékeket erősítő Erik Pačinda szerezte. A DAC viszont nem elégedett meg a döntetlennel: a második félidőben ugyan Davis büntetője kimaradt, de nem sokkal később Ramirez újfent betalált, ez pedig – mint később kiderült – a győzelmet is jelentette.

„Egy nehéz és kemény összecsapás lesz mindkét fél számára. A Spartak is igyekszik játszani a futballt, így közönségszórakoztató meccsre számítok. Felkészültek vagyunk, és a három pontért utazunk. Ilyen a stílusunk, szeretnénk minden egyes találkozót megnyerni. A legutóbbi két alkalommal legyőztük a nagyszombatiakat, de egyáltalán nem volt könnyű dolgunk, főleg a hazai 2:1-es siker alkalmával. Az első félidő kiegyenlített futballt hozott, de a másodikban már jobbak voltunk és megérdemelten diadalmaskodtunk. Valami hasonlóra számítok ezúttal is, felkészültek és eltökéltek vagyunk megtenni mindent a siker érdekében”

– nyilatkozta a DAC hivatalos oldalának Andrija Balić, a sárga-kékek középpályása.

A dunaszerdahelyiek legutóbbi két nagyszombati vendégszereplésük alkalmával mindannyiszor elhozták a három pontot, ezeket megelőzően viszont csak egyszer, 2014 márciusában tudtak győzni riválisuk otthonában.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése: FC DAC 1904 - Spartak Trnava 2:1

A dobogó legalsó fokát magabiztosan birtokló zsolnaiak azt a Pohroniét fogadják, amely az utóbbi időben alaposan megacélosodott – utóbbi három mérkőzésén veretlen maradt, igaz ezek mindegyike döntetlennel zárult (mondjuk legutóbb a Spartak ellen közel voltak a győzelemhez). A garamszentkeresztieknek az idei szezonban eddig egyszer sikerült begyűjteniük a három pontot, épp a zsolnaiak ellen.

Senicán vendégszerepel a címvédő Slovan, amely egy hete megállította az éppen belelendülő ViOn-t, az aranyosmarótiak most a Michalovce ellen vigasztalódhatnak. A felsőházért vív csatát a hetedik Ružomberok és a hatodik Nitra, a sereghajtó Trenčín pedig a nyolc bajnoki óta nyeretlen Sereďet látja vendégül.


A 15. forduló programja:

November 28. (szombat)

FC ViOn Zlaté Moravce – MFK Zemplín Michalovce (14:00)

MFK Ružomberok – FC Nitra (14:00)

MŠK Žilina – FK Pohronie (14:00)

FC Spartak Trnava – FC DAC 1904 (16:15)


November 29. (vasárnap)

AS Trenčín – ŠKF Sereď (14:00)

FK Senica – ŠK Slovan Bratislava (15:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Balaj (ViOn) – 10 gól
Kalmár (DAC) – 9 gól
Kurminowski (Žilina) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Divković (DAC) – 8 gól
Faško (Nitra) – 7 gól
Ratao (Slovan) – 7 gól
Ramirez (DAC) – 5 gól
Malec (Senica) – 5 gól
Strelec (Slovan) – 5 gól
Almási (Ružomberok) – 5 gól
Balić (DAC) – 5 gól

(tt)