*á.š Fortuna Liga, 14. forduló: Kellemetlen rivális ellen kerülné el az újabb rossz szériát a DAC | DAC

Fortuna Liga, 14. forduló: Kellemetlen rivális ellen kerülné el az újabb rossz szériát a DAC

A Sereď képében kellemetlen ellenfél vár hétvégén a DAC-ra a Fortuna Liga alapszakaszának 14. fordulójában.

Fortuna Liga, 14. forduló: Kellemetlen rivális ellen kerülné el az újabb rossz szériát a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

Németh Antal irányítása alatt képtelen tartósan jó teljesítményt nyújtani a DAC – mikor már-már úgy tűnik, hogy a csapat visszatalál a győztes útra, akkor következik egy újabb váratlan botlás. A döcögős szezonkezdet után úgy tűnt, a Slovan elleni tisztességes döntetlennel és a Ružomberok idegenbeli legyőzésével a sárga-kékek újfent régi önmagukat idézik, de aztán jött a Komárom elleni kupabúcsú, majd a Spartak elleni sima hazai vereség. Ezt követően hárommeccses győzelmi szériát produkált a DAC, hogy aztán múlt héten újabb pofont kapjon, méghozzá az újonc liptószentmiklósiaktól.

„Fel kell állnunk a vereségből, és megnyerni a soron következő hazai találkozót. Az ellenfél helyzetei abból születnek, hogy nyíltsisakos focit játszunk, felállt védelmeket kell feltörnünk, mint a kézilabdában, az ellenfelek pedig gyors ellentámadásokat vezetnek. Ha a bajnoki címért akarunk harcolni, akkor nem szabadna megesnie, hogy kapusként nekem van a bajnokságban a legtöbb védésem”

– idézi a klub hivatalos oldala a csapat hálóőrét, Martin Jedličkát.

Hogy ez a vereség újabb rossz széria kezdetét jelenti-e, az szombaton a MOL Arénában kiderül, ahol a DAC a Sereď együttesét fogadja. A szerediek két vereséggel kezdték a szezont, aztán innen-onnan ugyan szedegettek össze pontokat, kiugróan jó teljesítményt nem nyújtottak. Jellemző rájuk, hogy még a nagyobb csapatokat is képesek megizzasztani, végül azonban többnyire a rövidebbet húzzák – utóbbi hat meccsükből csupán egyet tudtak megnyerni. Szintén nem elhanyagolandó a masszív védelmük, amely idén 13 bajnokin ugyan 18-szor kapitulált, de a csapat háromgólosnál nagyobb arányú vereséget még nem szenvedett (ez is csak egyszer fordult elő). A támadószekció viszont elég sovány, a 12 szerzett gól nem túl veretes teljesítmény.

A DAC és a Sereď a harmadik fordulóban találkozott, a gól nélküli első félidőt követően pedig a hazaiak a 62. percben Morong révén betaláltak. Mint később kiderült, az volt a mérkőzés egyetlen találata, ami egyben a Sereď szezonbeli első győzelmét és a DAC második vereségét jelentette. A sárga-kékek eddig négyszer találkoztak hazai pályán aktuális ellenfelükkel, két győzelem mellett pedig egyszer döntetleneztek, egyszer pedig kikaptak.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése: ŠKF Sereď – FC DAC 1904 1:0

A nagymihályiak ugyan utolsó három mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, de jelenlegi hetedik helyük továbbra is reményt ad arra, hogy kilépjenek árnyékukból és megküzdjenek a felsőházért. Az elvesztegetett pontokat vissza kell szerezniük, az viszont kérdéses, hogy ez aktuális ellenfelük ellen sikerül-e. Bár a trencséniek idén nem túl acélosak hazai pályán, legutóbb a Slovan alaposan megizzadt ott, újabb hazai botlásba pedig minden bizonnyal bele sem mernek gondolni.

Egy hete a Pohronie és a Žilina is negatív szériát szakított meg, előbbi így elmozdult az utolsó helyről, utóbbi pedig felléphetett az ötödikre. A két csapat egymás elleni párharcát tekintve inkább a zsolnaiak felé billen a mérleg nyelve, viszont a múltban már a garamszentkeresztiek is okoztak meglepetést ellenük.

Gödörben lévő csapatok csapnak össze Senicán, ahol a sereghajtó Zlaté Moravce vendégeskedik – előbbi nyeretlenségi szériája hat, utóbbié pedig nyolc mérkőzés óta tart. Mindkét együttesnek kb. egyforma esélye van a három pont megszerzésére, viszont érdemes egy pillantást vetni a statisztikákra – utóbbi öt egymás elleni találkozójuk döntetlennel ért véget.

A Slovan csütörtökön könnyedén fektette két vállra a gibraltári Lincolnt a Konferencia Ligában, hétvégén azonban a Ružomberok képében nehezebb ellenfél vár rá. A fővárosiak idei egyetlen vereségüket épp a rózsahegyiek ellen szenvedték el, de hazai pályán remek a mérlegük aktuális ellenfelükkel szemben – utóbbi öt tétmérkőzésüket egyaránt megnyerték. A Ružomberok utoljára 2018 májusában nem kapott ki Pozsonyban, az a találkozó 1:1-es döntetlennel ért véget.

Az újonc Liptovský Mikuláš ugyan a DAC legyőzésével nem került feljebb a tabellán, pontszámban viszont közelebb került a felsőbb pozíciókhoz. Vasárnap újabb nehéz feladat elé néz, ugyanis azt a Spartak Trnavát fogadja, amely a harmadik fordulóban 4:0-ra lelépte Nagyszombatban. A Spartak egyértelműen a három pontért utazik Poprádra, kíváncsian várhatjuk, hogy az újonc mennyire tudja majd megnehezíteni a dolgát.


A 14. forduló programja:

November 5. (péntek)

AS Trenčín – MFK Zemplín Michalovce (17:00)


November 6. (szombat)

FK Senica – FC ViOn Zlaté Moravce (15:00)

FC DAC 1904 – ŠKF Sereď (15:00)

FK Pohronie – MŠK Žilina (15:00)


November 7. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok (15:00)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – FC Spartak Trnava (17:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Henty (Slovan) – 8 gól
Sukisa (Senica) – 7 gól
Kadák (Trenčín) – 6 gól
Ristovski (Trnava) – 6 gól
Zmrhal (Slovan) – 5 gól
Lačný (Pohronie) – 5 gól

(tt)