*á.š Fortuna Liga, 13. forduló: Alapemberek nélkül a sereghajtó ellen | DAC

Fortuna Liga, 13. forduló: Alapemberek nélkül a sereghajtó ellen

A bajnokság sereghajtóját fogadja szombaton a Fortuna Liga 13. fordulójában a DAC, amely több kulcsjátékosát is kénytelen nélkülözni.

Fortuna Liga, 13. forduló: Alapemberek nélkül a sereghajtó ellen
Fotó: Cséfalvay Á. András

Két hetet készülhetett a DAC a hétvégi fordulóra, ugyanis a Sereď elleni múlt heti bajnokit elhalasztották azt követően, hogy a Galántához közeli város csapatánál több koronavírusos esetet is megállapítottak. A sárga-kékek a 12. fordulót követően is az élről várják a hétvégi mérkőzést, ugyanis a Slovan hazai pályán vereséget szenvedett a Nitra ellenében, így nem tudta átvenni az első helyet. A Sereď-DAC mérkőzést egyébként december 2-án pótolják.

Szombaton a sereghajtó Pohronie látogat a MOL Arénába, amely a pont egy éve kinevezett Radványi Miklóssal kezdte meg az idei szezont. Ősszel viszont nagy változáson ment keresztül a csapat: több kulcsjátékos mellett távozni kényszerült Miroslav Filipko sportigazgató, majd nem sokkal később Radványitól is elbúcsúztak. A csapatot jelenleg a cseh Jan Kameník irányítja.

A Pohronie mára sikeresen levedlette az újonc szerepét, és kellemetlen, olykor kemény játékot nem mellőző csapattá nőtte ki magát, amely a nagyok dolgát is képes megnehezíteni. Az idei szezonban ezidáig egyetlen győzelmet sikerült aratnia, mégpedig meglepetésre a Žilina ellen.

„Az ellenfélnek új vezetőedzője van, aki 5-3-2-esre változtatta a csapat felállását, így másra kell felkészülnünk, mint amit az elmúlt találkozókon tapasztaltunk. Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy mit kell tennünk. Szeretnénk folytatni az eddig mutatott teljesítményünket, ugyanolyan magabiztossággal és gólra törő játékkal akarunk előrukkolni. A célunk egyértelmű: gólokat szerezni, győzni és távol tartani magunktól a Slovant. Bízom benne, hogy minden rendben lesz és megrendezik a mérkőzést. Minket mindennap ellenőriznek, szerdán PCR-tesztet is abszolváltunk”

– nyilatkozta a klub hivatalos oldalának Bernd Storck, a DAC vezetőedzője, aki a szombati mérkőzésen több alapemberét is kénytelen lesz nélkülözni. Sidney Friede térdproblémákkal bajlódik, Eric Davisnek, Cesar Blackmannek és Adrija Balićnak pedig pozitív lett a koronavírustesztje.

A DAC eddig háromszor találkozott a Pohronie együttesével amióta a garamszentkeresztiek az élvonalban szerepelnek. A tavalyi szezonban a dunaszerdahelyiek simán győztek 5:1-re és 2:0-ra, az idei augusztusi győzelem viszont nem született könnyen. A sárga lapokkal tarkított garamszentkereszti mérkőzésen a DAC a második félidő elején szerezte meg a vezetést Balić révén, nem sokkal később viszont Mazan egyenlíteni tudott. Sokáig úgy tűnt, a találkozó döntetlennel végződik, de a ráadás 3. percében jött Friede és eldöntötte a három pont sorsát.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése: FK Pohronie – FC DAC 1904 1:2

Az egy hete meglepő hazai vereséget szenvedő Slovan azt a Michalovcét fogadja, amely szintén nem várt győzelmet aratott Nagyszombatban. A zempléniek a címvédőt is megtréfálnák, de a pozsonyiak vélhetően nem engednének meg maguknak még egy botlást.

Két kiegyensúlyozatlan csapat találkozik Rózsahegyen, ahol a Spartak Trnava vendégszerepel. A Ružomberok az eddigi 12 bajnokijából négyet nyert meg, négy döntetlen mellett pedig szintén négy vereséget szenvedett. A nagyszombatiak csupán gólarányban előzik meg soros ellenfelüket, az idei öt győzelem és egy döntetlen mellett hatszor maradtak alul. Augusztusban a Spartak 3:1-re tudott győzni, a szombati mérkőzés viszont eléggé háromesélyes.

A DAC-Slovan duót csak távolról követő zsolnaiak az idei szezon meglepetéscsapatának, a Nitrának az otthonába látogatnak. A zoboraljai együttes nem kis tettet hajtott végre azzal, hogy legyőzte Pozsonyban a Slovant, és ha a sárga-zöldek rossz napot fognak ki, akár a dobogóról is letaszíthatják őket.

Egy kisebb hullámvölgy után az aranyosmarótiak újra elkapták a fonalat, és az utóbbi három bajnokijukon veretlenek maradtak. Szombaton a szebb napokat is megélt Trenčínt fogadják.

A szerediek még mindig nem lábaltak ki a koronavírus-járványból, ezért a hétvégére tervezett Senica elleni bajnokijukat csak november 17-én rendezik meg.


A 13. forduló programja:

November 7. (szombat)

MFK Zemplín Michalovce – ŠK Slovan Bratislava (17:00)

MFK Ružomberok – FC Spartak Trnava (17:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – AS Trenčín (17:00)

FC DAC 1904 – FK Pohronie (17:00)


November 8. (vasárnap)

FC Nitra – MŠK Žilina (16:00)


Elhalasztva:

FK Senica - ŠKF Sereď - november 17-én (14:00) rendezik


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Kalmár (DAC) – 9 gól
Bichakchyan (Žilina) – 8 gól
Faško (Nitra) – 7 gól
Kurminowski (Žilina) – 7 gól
Divković (DAC) – 7 gól
Balaj (ViOn) – 7 gól
Ratao (Slovan) – 6 gól
Ramirez (DAC) – 5 gól
Almási (Ružomberok) – 5 gól
Balić (DAC) – 5 gól

(tt)