*á.š Fortuna Liga, 11. forduló: Az őszi szezon legnagyobb rangadója Dunaszerdahelyen | DAC

Fortuna Liga, 11. forduló: Az őszi szezon legnagyobb rangadója Dunaszerdahelyen

Igazi derbi tarkítja a Fortuna Liga 11. fordulóját, amelyben a listavezető DAC egyik legnagyobb riválisát, a Slovan Bratislavát fogadja.

Fortuna Liga, 11. forduló: Az őszi szezon legnagyobb rangadója Dunaszerdahelyen
Fotó: Cséfalvay Á. András

A DAC egy héttel ezelőtt a Michalovce 4:2-es idegenbeli legyőzésével tért vissza a válogatott szünetről. Bár a támadók szép számban termelik a gólokat (Kalmár 9 gól, Divković 7, Ramirez 5), a védelem továbbra sem funkcionál tökéletesen – az elmúlt kilenc tétmérkőzésén 22-szer rezdült a csapat hálója, és csak a Pöstyén elleni kupameccset úszta meg kapott gól nélkül.

A hétvégén igazi erőpróba vár a sárga-kékekre, ugyanis közvetlen riválisukat, a címvédő Slovant fogadják. Már-már úgy tűnt, hogy közönség előtt rendezik meg a mérkőzést, ugyanis a dunaszerdahelyi klub a szurkolók letesztelését tervezte, a Regionális Közegészségügyi Hivatal viszont megálljt parancsolt a kezdeményezésnek.

Keserűen indult az új szezon a pozsonyiak számára, akik mindjárt a harmadik fordulóban belefutottak egy váratlan vereségbe Aranyosmaróton, a Klaksvik elleni BL-selejtezőt a koronavírus döntötte el a feröeriek javára, majd az Európa-ligából is kipottyantak a finn Kuopio ellenében. A klubvezetők végül Ján Kozák távozása mellett döntöttek, Darko Milanić irányítása alatt pedig a Slovan újfent régi önmagát idézi.

„A szezon előtt arról beszéltünk, hogy szeretnénk versenyben lenni a Slovannal és a hétvégén meglátjuk, mennyire sikerült ezt elérnünk. Ez az első alkalom sok év után, hogy előttük állunk a tabellán, viszont jelenleg ez még semmit sem jelent, a szezon során sok minden megtörténhet még. Bár két ponttal vezetünk előttük, számomra a Slovan a vasárnapi rangadó esélyese. A tavalyi szezon óta nem változott sokat az ellenfél kerete, de mi is erősebbek lettünk. A csapatunk fiatal, fejlődőképes és tehetséges – egyike a legtehetségesebb gárdának, amit valaha is irányítottam, viszont a bajnoki cím eléréséhez szükség van tapasztalatra, rutinra is. Vasárnap meglátjuk, meddig sikerült eljutnunk ezen a téren is. A szezonban első alkalommal mérkőzünk a Slovannal, méghozzá odahaza, bár a vírus idején a hazai pálya előnye veszített a fontosságából. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy versenyképesek legyünk velük szemben és hogy otthon tartsuk a három pontot. Komoly minőséget képvisel a csapatunk és kiderül majd, hogyan sikerül ezt a meccsbe is átültetnünk”

– nyilatkozta Bernd Storck vezetőedző a klub honlapjának, majd hozzátette: nem vasárnap dől el a bajnoki cím sorsa, ennek ellenére szeretnének jobb eredményt elérni riválisukkal szemben.

Az előző szezonban a két csapat háromszor találkozott egymással, az elsőről pedig minden bizonnyal minden DAC-szurkoló kellemes emlékeket őriz: a sárga-kékek szeptemberben 5:2-re végezték ki az első félidőben emberhátrányba kerülő pozsonyiakat. A téli szünet előtti szezonzárón a pozsonyiak 2:0-ra győzni tudtak úgy, hogy Davis 0:0-nál kihagyott egy büntetőt, idén júliusban pedig a sárga-kékek Kalmár góljával már negyed óra után vezettek, de a Slovan végül fordítani tudott.

A DAC többé-kevésbé legerősebb összeállításában léphet pályára hétvégén, ugyanis Davis és Schäfer felépült sérüléséből, csupán Kružliak játéka kérdéses.


A két csapat egymás elleni mérkőzése a 2019/2020-as szezonban:

FC DAC 1904 - ŠK Slovan Bratislava 5:2

ŠK Slovan Bratislava - FC DAC 1904 2:0

FC DAC 1904 - ŠK Slovan Bratislava 1:3

A dobogó legalján álló zsolnaiak a feltámadni látszó Ružomberok otthonában lépnek pályára, a hektikus nagyszombatiak a nem túl acélos Trenčínt fogadják, az idei szezon meglepetéscsapata, a Nitra pedig a sereghajtó Michalovcét látja vendégül.

A DAC-Slovan mellett további tabellaszomszédok csatáját hozza a hétvégi forduló: a 7. helyen álló szerediek a 8. ViOn-nal, míg a 10. Pohronie a 11. Senicával mérkőzik meg.


A 11. forduló programja:

Október 24. (szombat)

FC Spartak Trnava – AS Trenčín (17:00)

MFK Ružomberok – MŠK Žilina (17:00)

FK Pohronie – FK Senica (17:00)

ŠKF Sereď – FC ViOn Zlaté Moravce (17:00)

FC Nitra – MFK Zemplín Michalovce (17:00)


Október 25. (vasárnap)

FC DAC 1904 – ŠK Slovan Bratislava (16:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Kalmár (DAC) – 9 gól
Divković (DAC) – 7 gól
Faško (Nitra) – 7 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 7 gól
Ratao (Slovan) – 6 gól
Balaj (ViOn) – 6 gól
Ramirez (DAC) – 5 gól
Kurminowski (Žilina) – 5 gól
Almási (Ružomberok) – 5 gól

(tt)