*á.š Fortuna Liga, 10. forduló: Sorsdöntő lehet a DAC ViOn elleni összecsapása | DAC

Fortuna Liga, 10. forduló: Sorsdöntő lehet a DAC ViOn elleni összecsapása

Az utolsó előtti Zlaté Moravce együttesét fogadja pénteken a DAC a Fortuna Liga alapszakaszának 10. fordulójában.  

Fortuna Liga, 10. forduló: Sorsdöntő lehet a DAC ViOn elleni összecsapása

A DAC-nak egy héttel ezelőtt egy győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy felállhasson a dobogó legalsó fokára, de aztán mindenki jól tudja, mi történt: a sárga-kékek ötlettelen játékkal sima 0:3-as vereséget szenvedtek hazai pályán a kerületi rivális Spartak Trnavával szemben.

Bár egyre többet emlegetik a médiában Németh Antal vezetőedző lehetséges távozását, a magyar szakember egyelőre nem helyezte kilátásba a lemondását. „Ameddig lehet, ezért a csapatért fogok dolgozni. Több van ebben a keretben annál, mint ahogy azt az elmúlt meccseken megmutattuk” – nyilatkozta Németh a Spartak elleni bajnokit követően. Így vagy úgy, a pénteki összecsapás sorsdöntő lehet a DAC vezetőedzőjének jövőjét illetően.

Ezúttal a Zlaté Moravce látogat a MOL Arénába, amely gyengén kezdte az idei szezont: eddigi kilenc mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, ez pedig a tabella utolsó előtti helyére elegendő. A nyár folyamán távozott a csapatból a két húzóember, Filip Balaj és David Hrnčár – ők ketten tavaly 20 gólt és 15 gólpasszt termeltek az aranyosmarótiaknak. Idén nincs kiemelkedő egyéniség a csapatban, Matúš Čonka, Karol Mondek és Tomáš Ďubek egyaránt két-két gólt szerzett eddig.

„Össze kell magunkat szedni csapatszinten, és bízom benne, hogy a Zlaté Moravce elleni soron következő mérkőzésen megszerezzük a három pontot. Kellene egy meccs, amelyen megtörjük a gólínséget, és szerzünk két-három találatot. Bízom benne, hogy ez már pénteken eljön, és onnantól már csak a győzelmeket gyűjtjük majd. Mindegyikünk felelősségteljesen áll a feladataihoz, de valami apró részlet még hiányzik, ez pedig megmutatkozik az eredményeinken”

– idézi a DAC hivatalos oldala Milan Dimunt, a sárga-kékek középpályását.

Szintén a három pont megszerzésében bizakodik Martin Jedlička, a DAC hálóőre is.

„A legutóbbi mérkőzések nem az elképzeléseink szerint alakultak, ezért bízom benne, hogy feledtetjük a Komárom és a Spartak elleni kudarcokat, és győzünk. Az összecsapáshoz való hozzáállás lesz a legfontosabb. Ha mindent beleadunk, nem féltem a csapatunkat. Százszázalékosan oda kell figyelnünk, bele kell tennünk a szívünket, és akarni a győzelmet. Ha képesek leszünk ezt a három faktort a pályára is felvinni, akkor meggyőződésem, hogy otthon tartjuk a három pontot.”

Németh Antal vezetőedző továbbra sem számíthat minden játékosára: Kalmár Zsolt, Brahim Moumou és Andrija Balić hosszabb időre kidőlt, Sainey Njie és Mateus Brunetti pedig a komáromiak elleni kupameccsen vált harcképtelenné. Dominik Kružliak ugyan már elkezdte az edzést a csapattársaival, de egyelőre kérdéses, hogy pénteken pályára léphet-e.

A két csapat általában szoros mérkőzést játszik egymással, de az elmúlt időben a mérleg nyelve többnyire a DAC felé billent – utóbbi tíz egymás elleni mérkőzésükön egy döntetlen és egy aranyosmaróti győzelem mellett nyolcszor a sárga-kékek örülhettek. Az előző idényt a Zlaté Moravce is a felsőházban zárta, így négyszer is találkozott a DAC-cal. Tavaly augusztusban a dunaszerdahelyiek győzni tudtak idegenben, decemberben viszont az aranyosmarótiak revansot vettek a MOL Arénában. A rájátszásban aztán a sárga-kékek oda-vissza legyőzték a ViOn-t.

A két csapat egymás elleni mérkőzései a 2020/21-es szezonban:

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 1:2

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce 1:3

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce 2:0

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 0:1

A DAC elleni vereséget követően alaposan összekapta magát a Ružomberok, amely a Slovant és a Žilinát is legyőzte. Hétvégén papíron talán a leggyengébb ellenfelet fogadja a Liptovský Mikuláš képében. Az újonc védelme eddig a leglyukasabb a bajnokságban (kilenc mérkőzésen 21 kapott gól), de gólszerzés terén azért felveszi a harcot az élvonal többi csapatával. Ellenben a Ružomberok kevés gólt szerez és keveset is kap.

Amilyen jól kezdték az idényt, úgy visszaestek a zsolnaiak, akik legutóbbi négy mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, és bár fontos döntetlent értek el a Spartak Trnava és a Slovan ellen, a Trenčín és a Ružomberok elleni hazai vereség nem mutat túl jól. Ezúttal Kelet-Szlovákiába utaznak, ahol a Michalovce vendégeként lépnek pályára. A nagymihályiak ugyan nem túl acélosak a bajnokságban, de a gyengébb csapatok ellen szorgosan gyűjtögetik a pontokat.

Egy hete nem tudta meglepni a Slovant a Senica, de ha Elvis Mashike Sukisa jó napot fog ki, akkor most elhozhatja a három pontot Nagyszombatból, ahol a szerediek vendégeként lép pályára. A Sereď híresen szívós ellenfél mindenki számára, ha alul is maradnak valakivel szemben, általában csak minimális különbséggel.

Sima menetnek tűnik a Slovan hazai találkozója a sereghajtó Pohronie ellen, a nagyszombatiak viszont várhatóan megizzadnak majd a jelenleg a dobogó legalsó fokán álló Trenčín otthonában.


A 10. forduló programja:

Október 1. (péntek)

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce (17:00)


Október 2. (szombat)

MFK Ružomberok – MFK Tatran Liptovský Mikuláš (18:00)

ŠKF Sereď – FK Senica (18:00)

MFK Zemplín Michalovce – MŠK Žilina (18:00)


Október 3. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – FK Pohronie (15:00)

AS Trenčín – FC Spartak Trnava (17:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Kadák (Trenčín) – 5 gól
Sukisa (Senica) – 5 gól
Ristovski (Trnava) – 5 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 4 gól
Jendrišek (Trenčín) – 4 gól

(tt)