"Fel kell készülnünk a harcra!" - Vasárnap indul a Fortuna Liga tavaszi idénye

DUNASZERDAHELY - Sajtótájékoztatót tartott az FC DAC 1904 labdarúgócsapatának vezetése a tavaszi szezon vasárnapi indulása előtt - amikor is a dunaszerdahelyiek az FK Senica otthonában lépnek pályára.

Fotók: Cséfalvay Á. András

A MOL Aréna sajtóhelyiségében tartott összejövetelen Marco Rossi vezetőedző, Marin Ljubičić csapatkapitány, Jan Van Daele sportigazgató és Németh Krisztián, a futballakadémia szakmai vezetője vett részt.

Elsőként Jan Van Daele tájékoztatta a média képviselőit téli szünetben véghezvitt munkával kapcsolatban. A sportigazgató az őszi idényt értékelve elmondta, hogy az utóbbi idők legjobb szezonkezdete van a klub mögött, hiszen a klubvezetés részéről a TOP 6 volt a cél, és a DAC az élvonal 4. helyén telelt.

"A tapasztalat azt mutatta, hogy védelemben nagyon soványak vagyunk, így hátul erősítésre volt szükség"

- indokolta Jan Van Daele a Svédországból egyéves kölcsönjátékra érkező, elefántcsontparti Souleymane Kone, és az aranyosmarótiaktól 2020-ig leszerződtetett Timotej Záhumenský érkezését.

A sportigazgató elmondása szerint a középpályán a kreativitásból volt hiány, ennek pótlását szolgálja a Wolverhampton Wanderersnél edződött Kristián Herc leigazolása, a kapu előtt pedig nem volt elég veszélyes a csapat, amin a DAC-nál korábban már megforduló Roland Černák visszaszerzésével próbálnak majd változtatni.

"Černák a hátsó ajtón távozott a DAC-tól, de a főbejáraton jött vissza. Tehetséges és fiatal játékos, korából kifolyólag nem szabad nagy terhet helyezni rá, de bízunk a képességeiben"

- jelentette ki Jan Van Daele.

A jelenlévő újságírók számonkérték a sportigazgatón a vezetőedző Rossi korábbi panaszát, miszerint egy igazi középcsatárra is szüksége volna a csapatnak. Ezzel kapcsolatban a sportigazgató elmondta, hogy február végéig tart az átigazolási időszak, így van még mód az igazolásra, ám a klub egy valóban góléhes középcsatárt akar, és télen nehezebb ilyen kaliberű játékost igazolni, mint a nyári időszakban.

"Mindig a klub filozófiájához és anyagi lehetőségeinkhez ragaszkodva próbáljuk erősíteni a csapatot"

- szögezte Van Daele.

Rossi: Fiatalabbak lettünk, mint voltunk

"Meg kell értenünk azt a filozófiát, hogy a klub a fiatalokkal akar előrejutni" - jelentette ki Marco Rossi, az FC DAC 1904 vezetőedzője. Elmondása szerint a csapat átlagéletkorát tekintve a legfiatalabbnak számít az élvonalban, Ljubicic (30), Pačinda (29) és Davis (27) a legidősebbek a csapatban, a fiataloknak pedig időt kell adni, nem várhatunk el tőlük mindent azonnal.

Az olasz mester elégedett a január 7. óta tartó felkészüléssel, mely során az együttes nyolc felkészülési mérkőzést abszolvált.

"Taktikai szempontból is több idő jutott a felkészülésre, és ez nagyon fontos"

- mondta Rossi, aki szerint a csapat tavasztól képes lesz három, négy vagy akár öt hátvéddel is játszani, ha a helyzet úgy kívánja. "Fontos, hogy olvassuk a meccset, és az összecsapás közben képesek legyünk változtatni a felálláson, a taktikán - amennyiben a helyzet ezt megkívánja" - tette hozzá a tréner.

Rossi szavai szerint az újonnan érkező Záhumenský erős és motivált játékos, és a fiatal futballista nagy lehetőségként tekint arra, hogy Dunaszerdahelyre érkezett. Ami a középpályás Hercet illeti, első edzőmeccsén szuper teljesítményt nyújtott, majd gyengébb és még gyengébb volt - azonban a fiataloknál ez az egész világon így működik.

"Černák nem középcsatár, hanem szélső, viszont bízunk a képességeiben, jó ősze volt"

- nyilatkozta Marco Rossi.

Az olasz edző szerint renkdívül fontos, hogy a játékosok minden edzésen "szedjenek magukra" valami újat, hogy versenyképes maradjon a csapat. Rossi elmondta, a fiatal labdarúgóknak elsősorban pszichológiai szempontból van hová fejlődniük.

"Amikor hét-nyolcezer ember ül a lelátón, és a dolgaink nem úgy mennek, ahogy kéne, és a szurkolók esetleg elégedetlenek, akkor a játékosnak meg kell mutatnia az egyéniségét. Pszichológiai szempontból is sokat kell fejlődni, elsősorban ezt várom el a következő három-négy hónapban"

- szögezte le Rossi.

Mindig úgy kell játszani, mint a Slovan ellen

A csapatkapitány Maron Ljubicic bízik abban, hogy a DAC tavasszal sokáig veretlen marad, ahogy a tavalyi szezonban is. "Az első meccs mindig nehéz, de hiszek a csapatomban, hiszek abban, hogy pontot tudunk szerezni" - szólt a középpályás.

Ami az újonnan érkező, fiatal csapattársait illeti, a kapitány szintén bizakodó.

"Amikor új játékos érkezik, meg kell szoknia a körülményeket, az itteni munkát, de az öltözőben nálunk mindenki otthon érzi magát. Ez nem tenisz, ez csapatjáték, itt a győzelmet kell akarnia mindenkinek. A legfontosabb, hogy ugyanolyan motiváltak legyünk minden egyes mérkőzésen, mint a Slovan vagy a Zilina ellen"

- nyilatkozta Ljubicic.

Sínen van az utánpótlás

A MOL Akadémia szakmai vezetője, Németh Krisztián elismerő szavakkal beszélt az utánpótlás területén zajló munkáról.

"Ificsapataink világszínvonalú körülmények között dolgozhatnak az akadémián"

- jelentette ki az utánpótlásnevelés szakmai vezetője. Az U17-es csapat történelmi sikert ért el, az első helyen vannak a ligában, ilyenre a klub 113 éves történetében még nem volt példa - bizakodott Németh. A szakmai vezető elmondása szerint hat játékost hívtak meg az ifiválogatottakba a különböző korosztályokban, és tovább toborozzák a régióban a fiatal tehetségeket, hiszen céljuk, hogy kihasználják a Csallóközben lévő potenciált, hogy a lehető legtöbb gyerek focizzon.

Indul a visszaszámlálás

A dunaszerdahelyiek február 18-án, vasárnap (14:00-tól), az FK Senica otthonában kezdik a Fortuna Liga tavaszi szezonját.

A vezetőedző szerint kemény meccsnek néznek elébe, mivel a szeniceiek egy új csapattal fogank felállni a DAC ellen.

"Fel kell készülnünk a harcra, mert a Szenice az élvonalban maradásért fog küzdeni"

- mondta a vasárnapi meccs kapcsán Marco Rossi. Az FC DAC 1904 aktuális kerete:

(db)