FC DAC 1904: Ennyibe került a MOL Aréna

Az összköltségek elérik a 22,5 millió eurót.

FC DAC 1904: Ennyibe került a MOL Aréna
Fotó: Paraméter

Ebből 2,4  + 1,5 millió eurót az állam invesztál, 4,6 millió eurót a klubtulajdonos, Világi Oszkár ad bele, a MOL Csoport 2 millió euróval támogatja az építkezést, emellett a stadion már most is a csoport nevét viseli - MOL Aréna. A fennmaradó összeg banki kölcsönökből kerül további finanszírozásra.

A fő tribün építési költségei 12,5 millió eurót tesznek ki. A klub éves költségvetése 2,3 millió euró.

„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik hozzájárultak e tribün befejezéséhez - a szlovák államnak, a MOL Társaságnak, Dunaszerdahely városának, a beszállítóknak, az építtetőknek, de mindenek előtt a játékosoknak és a szurkolóknak, akik a klub szíve” jelentette ki a pénteki sajtótájékoztatón Világi Oszkár klubtulajdonos.

Az új stadion iránti igényről az eddigi nézőszámok és a nézői érdeklődés árulkodnak. A 2017/18-as szezon első hét hazai találkozóját összesen 46 529 néző látta, amely 6647-es átlagnak felel meg mérkőzésenként. A pénteki DAC-Slovan mérkőzésre több mint 10 200 néző váltott jegyet.

A munkálatok végeredménye egy 12 700 férőhelyes új stadion lesz. 

A DAC stadionjának építése 2016 áprilisában kezdődött. 2016 novemberében a 6839 férőhelyes B és C lelátók elkészültével befejeződött az 1. szakasz.

Az új, A főtribün a 2. szakasz keretén belül lett befejezve; az építése 11 hónapig tartott. A lelátó 3062 ülőhelyet foglal magába, tehát a három új tribün összesen 9901 ülőhelyet tartalmaz. Ebben az A tribünben 360 helyiség található, és a négy szintjén megtalálhatók az alagsori technikai helyiségek, a raktár, a bemelegítésre szolgáló helyiség, az újságírói helyiség, a karbantartási raktár és a kápolna, majd februárban a fanshoppal, sörözővel és klubmúzeummal bővül a lelátó belseje.

Az első emeleten található a Silver és Bronz VIP részleg 4 felvonóval és 3 lépcsővel. E szint építészeti különlegességei az egyenként 100 m2-es, a pályára kilátást nyújtó két VIP balkon és az üvegezett VIP étterem a városra elterülő kilátással.    

A legfelső emeleten 1650 m2-en található a VIP Gold részleg és a Sky Box helyiségei; a vendégek rendelkezésére áll a 300 m2-es étterem, két bár és konyha a felszolgáláshoz. Szintén az emeleten kaptak helyet a kiszolgáló irodák, az ellenőrző és rendezői helyiségek, két televíziós stúdió a pályára néző kilátással; egyúttal itt található a kijárat a lelátó teteje alatt elhelyezkedő három kamerahelyre.

Még hátravan a MOL Aréna építésének harmadik és negyedik szakasza. A harmadik szakaszban lebontásra kerül az utolsó régi lelátó is, melynek helyét a D tribün veszi át, nagyjából 2800 férőhellyel. Ennek befejezése 2018 első félévére van betervezve. A negyedik , utolsó szakasz keretén belül megépülnek a személyautók és autóbuszok számára fenntartott parkolók.


(fcdac.sk)