Európa-liga: Ismerd meg a DAC ellenfelét!

A Cracovia Krakkó után az Athén elővárosában székelő Atromitosz FC együttesével csap össze a DAC az Európa-liga 2. előselejtezőjében, amely egyúttal a sárga-kékek kilencedik ellenfele az európai kupaporondon. A második selejtező kört július 25-én, 20:30 órakor rendezik a MOL Arénában.

Európa-liga: Ismerd meg a DAC ellenfelét!
Fotó: fcdac.sk

Bár az Atromitosz FC az ókori híres athéni klubok közé sorolandó, ám ez az élvonalbeli csapat a főváros egyik elővárosában, a 150 000 lakosú Perisztériben székel, nagyjából 4 kilométerre a híres város központjától.

Görögország az Európai Unió tagállama, tehát semmilyen speciális engedély sem szükséges a beutazáshoz. Elég a személyigazolvány, illetve az útlevél. Oda kell azonban figyelni a közlekedésre, mivel Görögországra jellemző a közúti balesetek átlagon felüli száma.
 

Alapinformációk az ellenfélről

Név: Atromitosz FC

Az UEFA-rangsorban elfoglalt helyezés: 188.

Alapítás éve: 1923

A klub színei: kék és fehér

Stadion: Perisztéri – befogadóképesség: 10 500 néző

Város: Perisztéri (150 000 lakos)

A klub legnagyobb sikerei: 2x 3.helyezés a görög élvonalban (1927/28, 2012/13); 2x Görög kupadöntő (2010/11, 2011/12); Európa-liga play-off (2015/16); 3x bajnok a görög másodosztályban (1971/72, 1979/80, 2008/09).
 

A majdnem százéves hagyományokkal rendelkező klubot 1923-ban alapították. Attól a korszaktól azonban nem ért el komolyabb sikereket, hiszen a legjobb eredményük két bronzérmes helyezés volt. A Görög kupában sem voltak túl sikeresek, ahol két alkalommal is bejutottak a döntőbe, ám mindkét alkalommal el is bukták azt. 

Az Atromitosz az elmúlt években éli fennállása legsikeresebb időszakát. A 2009/10-es idénytől folyamatosan az élvonalban szerepelnek, ahonnan hat alkalommal is sikerült kijutniuk a nemzetközi kupaporondra. Így néznek ki a 2009-től elért helyezéseik: 7-11-4-3-4-4-8-8-4-4.

A görög „krumpliérmes” nem sok vizet zavart az európai porondon, ahol a 2015/16-os szezon kivételével, amikor kiütötte a svéd AIK Stockholm gárdáját, mindig rögtön az első akadályon elvérzett. Meg kell azonban említeni, hogy a sorsolás nem volt túl kegyes velük, hiszen olyan csapatok búcsúztatták, mint például a Sevilla, a Newcastle, az AZ Alkmaar vagy a Fenerbahce.

A legutóbbi szezont az előkelő, 4. helyen fejezte be az FC Atromitosz, 52 pontot szerezve. Ezzel öt ponttal maradtak el a harmadik helyen végző AEK Athéntől, 28 ponttal pedig a bajnok PAOK Szalonikitől. A Görög kupától már a negyeddöntőben elbúcsúztak, míg az Európa-liga 2. selejtezőköréből való kiesés fájdalmas nyomot hagyott – a fehérorosz Dinamo Breszt bizonyult jobbnak náluk.

A görögök nyári felkészülése elég specifikus lehet. Az első edzésüket már júniusban abszolválták, ám az Európa-ligából való kiesés esetén újra kell kezdeniük a felkészülést, mivel az 1. bajnoki forduló csak augusztus 24-én van programon. Az eddigi felkészülés során négy sikertelen mérkőzést abszolváltak. Az osztrák Ausztria Lustenau ellen 4:3-ra kaptak ki, a német Dinamo Drezda ellen 3:3-as döntetlen született, az angol Nottingham Forest 3:0-ra győzött ellenük, míg legutóbb a görög Arisz 2:1-re diadalmaskodott felettük.
 

A párharcra nevezett játékosok

Kapusok: Megyeri (Magyarország), Theodorakisz, Mandasz; hátvédek: Tal Kahila (Izrael), Katranisz, Goutasz, Kivradkidisz, Stroungisz, Risvanisz; középpályások: Umbides (Argentína), Madson (Brazília), Kort (Lengyelország), Charisisz, Garoufaliasz, Natsosz, Lazaridisz, Pavlisz; támadók: Manousosz, N´Sikulu (Kongói Demokratikus Köztársaság), Kotsopoulosz, Ugrai (Magyarország), Giakoumakisz, Velliosz, Ronaldo.
 

Az Atromitosz játékoskeretét főként görög labdarúgók alkotják, ám kilenc idegenlégiós is megtalálható közöttük. A magyar Megyeri Balázs és Ugrai Roland hazájuk válogatottjának is tagjai. Alexandrosz Katranisz a görög U21-es nemzeti csapat tagja. A görög Giannisz Anasztasziou által vezetett gárda keretének összértéke a transfermarkt szerint 12,10 millió euró. A DAC keretét 7,68 millió euróra taksálja a honlap.


fcdac.sk