Ennyit keresett eddig a DAC az EL-szereplésével

Mutatjuk, milyen pénzdíjakkal jutalmazza az UEFA a csapatokat az Európa-ligában és a Bajnokok Ligájában.

Ennyit keresett eddig a DAC az EL-szereplésével
Fotó: Cséfalvay Á. András

Azzal, hogy a DAC egy hete továbbjutott az Európa-liga 1. selejtezőkörében a lengyel Cracovia Kraków ellen, nemcsak a tekintélyét növelte, de anyagilag is jól járt. Az 1. körben való indulásért a klubok, így a sárga-kékek is 240 ezer euróban részesültek, a továbbjutás pedig további 260 ezer eurót ért.

Összeszámítva tehát a sárga-kékek idei EL-szereplése egyelőre félmillió eurót hozott a konyhára.

Ez az összeg már zsebben van, de természetesen még tovább lehet növelni: amennyiben a DAC továbbjut az Atromitosz ellen, majd a 3. selejtezőkörben a Legia Warszawa - KuPS Kuopio párharc győztesével szemben is, további 280, illetve 300 ezer euró vándorol a klub bankszámlájára.

A legtöbbet egyértelműen a csoportkörbe jutásért fizetnek: 2,92 millió euróval díjazzák, ha egy csapat túljut a playoffon is.

A DAC-hoz hasonló bevételt generált eddig a Spartak Trnava, valamint a Honvéd, a MOL Fehérvár és a Debrecen is. Az 1. kör után búcsúzó Ružomberoknak be kellett érnie 240 ezer euróval.

Nem véletlenül mondják, hogy az EL csupán a második legrangosabb kupasorozat Európában a Bajnokok Ligája mögött. Ez a díjazásokon is meglátszik: az 1. selejtezőkörben a csapatok 280 ezer euróval gazdagodnak. A 2. körbe való továbbjutásért már 380 ezer eurós jutalom járt – ezt a Ferencváros be is zsebelte, a Slovan viszont csúfos búcsúja miatt lemondhatott az összegről.

A BL-ben a 3. selejtezőkörbe való továbbjutásért 480 ezer euró jár, a playoffért pedig kereken 5 millió. Amennyiben egy csapat kvalifikálja magát a csoportkörbe, 15,25 millió eurót tehet zsebre. Összeszámítva tehát, ha egy csapat egészen az első körtől eljut a BL-csoportkörig, bőven több mint 20 millió euróval gazdagodik.


(tt)