ENNYI VOLT: László Csaba távozik, Marco Rossi lesz a DAC új menedzsere

Csütörtök estére nyilvánvalóvá vált, hogy László Csaba távozik az FC DAC 1904 vezetőedzői posztjáról.

ENNYI VOLT: László Csaba távozik, Marco Rossi lesz a DAC új menedzsere
László Csaba (Fotó: Paraméter)

Marco Rossi egyike a négy olasz edzőnek, akik az elmúlt szezonban nemzeti bajnokságot nyertek - Olaszországon kívül - Európában . Míg Antonio Conte az angol Chelsea-t, Carlo Ancelotti a Bayern Münchent, Massimo Carrera pedig a Szpartak Moszkvát vezette bajnoki címig, addig Rossi a Budapest Honvéddal diadalmaskodott a magyar élvonalban.

Mióta az olasz menedzser bejelentette, hogy távozik a Honvéd csapatától, azonnal felröppent a hír, miszerint Dunaszerdahelyen folytathatja pályafutását. Az eleinte pletykának tűnő értesülés június 8-ra véglegesen beigazolódott.

A Paraméter értesülése szerint

Rossi, aki játékosként többek között a Brescia és a Sampdoria csapatait erősítette, csütörtökön megérkezett a Csallóköz központjába, Dunaszerdahelyre.

Marco Rossi a fellegekben - a Budapest Honvéd bajnokavatóján (Fotó: MTI)

Az 52 éves olasz szakember korábban így nyilatkozott egy olasz lapnak:

"Vonzó ajánlatot kaptam Szlovákiából, valószínűleg ott folytatom."

A Football ITALIA már azt is tudni véli, hány évre szóló szerződést írt alá Rossi az FC DAC 1904-el:

"Marco Rossi két évre szóló szerződést írt alá, további egy évre szóló opcióval. A DAC-hoz követi őt asszisztense, Cosimo Inguscio is, aki már a Honvédnél is Rossi jobbkeze volt."

A Goal.com szintén megszellőztette az igazolást:

"Magyarországról Szlovákiába - Marco Rossi a DAC edzője lesz"

Rossi korábban úgy nyilatkozott, hogy a bajnoki cím elhódításával elérte kitűzött célját a Honvéddal, és ezért nem hosszabbított a budapesti csapattal. Edzői pályafutását a 2000-es évek közepén, alacsonyabb osztályokban szereplő olasz csapatoknál kezdte, a Budapest Honvéd volt az első élvonalbeli klub, ahol vezetőedzői szerepet kapott. A magyar fővárosban 2+2 szezont töltött egyéves megszakítással.

Fotó: Cséfalvay András

Pont kerül a sikersztori végére

A székelyföldi születésű László Csaba tavaly októberben - Németh Krisztián távozása után - lett a DAC menedzsere. Bár a Slovnaft Cup-ot nem sikerült elhódítania, és a dunaszerdahelyi együttes csupán a bajnoki tabella 7. helyén végzett, a székely edző rendkívül népszerűvé vált a szurkolók körében. A csapattal több, évtizedes klubrekordot is sikerült megdöntenie.

László Csaba vezetése alatt az FC DAC 1904 kétszer is teltház előtt játszott hazai pályán, a DAC Arénában a csapat veretlen maradt, zsinórban öt bajnokit nyertek, és a dunaszerdahelyiek fél évig - vagyis 16 meccsen keresztül - nem találtak legyőzőre a Fortuna Ligában.

László Csaba (Fotó: Cséfalvay András)

"Meg kell tanulni, hogy nem lehet hibázni" - osztotta meg korábban filozófiájának egy szeletét a Paraméterrel.

László Csaba DAC-szerződése május végén járt le. Egyelőre nem tudni, hol folytatja edzői pályafutását.

A dunaszerdahelyi csapat június 22-én kezdi meg a felkészülést a július 22-én rajtoló bajnoki szezonra.

 

„Szeretnénk kifejezni őszinte köszönetünket Csabának a klubban elvégzett munkájáért. Utólag is jó döntésként értékeljük, hogy Csabára bíztuk az A–csapat vezetését, és úgy gondoljuk, hogy teljesítette a feladatot, mellyel a klubunkba érkezett. Csabának sok sikert kívánunk, és biztosak vagyunk abban, hogy a következő tevékenységében is sikeres lesz. Klubunk folyamatosan fejlődik, és ez a jövőben is folytatódni fog az új edző kinevezésével, aki osztja az értékeinket és filozófiánkat, és segíteni fog nekünk előbbre vinni a DAC-ot,“ - nyilatkozta pénteken Világi Oszkár, a klub tulajdonosa.

(db)