*á.š Egy futballkutatásban bekerült a top10-be a DAC – a Chelsea-t és a Manchester City-t is megelőzi ezen a téren | DAC

Egy futballkutatásban bekerült a top10-be a DAC – a Chelsea-t és a Manchester City-t is megelőzi ezen a téren

A svájci független sportkutató intézet (CIES) kutatást készített arról, hogy szeptember végéig melyik futballklub foglalkoztatta a legtöbb idegenlégióst a keretében – írja a football-observatory.com.

Egy futballkutatásban bekerült a top10-be a DAC – a Chelsea-t és a Manchester City-t is megelőzi ezen a téren
Fotó: Cséfalvay Á. András

A kutatásban 31 ország 474 klubját elemezték ki. Az első helyen a görög Aris Saloniki végzett, amely az eddigi bajnoki percek 98,4%-ában küldött idegenlégiósokat a pályára. A második a ciprusi FC Pafos lett 91,4%-kal, míg a harmadik a szintén ciprusi AEL Limassol 90,5%-kal.

Az öt legerősebb futballbajnokságban (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia) az olasz Udinese Calcio veszi igénybe leginkább idegenlégiósok szolgálatát (88%), ezzel a rangsor hetedik helyén áll.

A nyolcadikon viszont a Fortuna Liga egy képviselője, méghozzá az FC DAC 1904 áll, amelynek színében szeptember 30-ig a lejátszott percek 87,1%-ában voltak idegenlégiósok a pályán. A DAC A csapatának harmincfős keretében 22-en külföldiek, élen az öt magyar és a két panamai labdarúgóval.

A listán a szlovákiai csapatok közül a második legelőkelőbb helyezést az ŠKF Sereď szerezte meg, amely 73%-kal az 56.

Visszatérve az elitbajnokságokra: az Udinese után a BL-címvédő FC Chelsea foglalkoztatja a legtöbb külföldi labdarúgót (86,8%), ezzel a 10. a listán. Ezt követi az olasz Atalanta (12.), a francia OSC Lille (19.), az angol Wolverhampton (21.), a német RB Leipzig (27.) és az angol Manchester City (32.). A megfigyelt időszakban csupán két olyan csapat volt, amely egy idegenlégióst sem állított csatasorba, mégpedig az ukrán FK Desna, valamint a spanyol Athletic Bilbao.


-para-