DAC: Világi Oszkár legszívesebben lezártnak nyilvánítaná a szezont

A Šport napilap szombati kiadása a Dialóg na víkend rovatában Világi Oszkárral, a DAC tulajdonosával készített interjút.

DAC: Világi Oszkár legszívesebben lezártnak nyilvánítaná a szezont
Fotó: Cséfalvay Á. András

Eddig hogyan bírja a DAC az új koronavírus általi krízishelyzetet?
„Nehezen, akárcsak a többi klub. Nem játszunk, nem is edzünk. Ez természetesen egyúttal bevételkiesést is jelent, hiszen a hazai mérkőzéseinken elég magas volt a nézőszám. Mindenhonnan hiányzik a hangulat: a stadionban és az akadémián is, mert minden gyereket haza kellett küldenünk. Minden üres és nagyon lehangolóan néz ki.”

Önök is meglépték a fizetések csökkentését? Ha igen, kiket érintett ez?
„Igen. Tárgyaltunk a játékosokkal és megegyeztünk velük az alapfizetésük 40 százalékos csökkentésében. A személyzettel és a klub többi dolgozójával is ezt tettük, főleg az arra való tekintettel, hogy jelenleg – a lehetőségekhez mérten – otthonról dolgoznak. Csak azok dolgoznak, akik a pályáinkról gondoskodnak. Ők két műszakban végzik a munkájukat, mert arra a helyzetre is gondoltunk, hogy ha valamelyiküket megfertőzné a koronavírus, és hogy ebben az esetben a másik műszakot használhatnánk az akadémia működésének biztosítására. Azzal is kell ugyanis számolnunk, hogy a pályák szintén a mi tulajdonunk, amelyeket gondozni kell. Tizenhárom futballpályánk van, ezek pedig mindennapi törődést igényelnek.”

Meddig tartható fenn a jelenlegi állapot anélkül, hogy a klub ne essen vissza jelentősen? Ez főleg attól függ, hogy a tulajdonos hajlandó-e vállalni a többletkiadásokat?
„Ez pontosan az éremnek az a másik oldala, amit sokan nem látnak vagy nem akarnak látni. Sajnos az egyszerű ígérgetéseken kívül nem léteznek jelenleg kézzelfoghatóbb jelei annak, hogy az állam is segíteni akarná a klubok túlélését ebben a rendkívül összetett helyzetben. Eddig semmi ilyen sem történt. Mi a klubnál eddig nem teljesítjük a kritériumokat, amelyek alapján kérvényezhetnénk azon alkalmazottak bérének visszatérítését, akik jelenleg a korlátozó rendelkezések végett nem végezhetik a munkájukat. Ezért azt vártuk, hogy utasításokat kapunk arra vonatkozóan, hol kérhetnénk segítséget, de eddig mindhiába várunk.”

A bajnokságok – a szlovákot is beleértve – a legnagyobb valószínűség szerint nézők nélkül folytatódnak, ha egyáltalán folytatódnak a szünet után. Ez mennyire árt a labdarúgásnak?
„Ez egy helyénvaló kérdés. A nagy bajnokságok bizonyosan nézők nélkül folytatódnak és magam is kíváncsi vagyok, hogy az ilyen helyzetben hogyan leszünk képesek fenntartani a futball népszerűségét, ha belőle, akár csak ideiglenesen is, de kitöröljük a szurkolókat. Semmi ilyet sem éltünk még át ezelőtt, és a futballvilágnak meg kell békélnie a helyzettel. Ezért is várjuk most mindannyian az UEFA további lépéseit, amelynek felelősségteljesen és egyúttal előre tekintően kell viszonyulnia a helyzethez, ami egyáltalán nem lesz könnyű.”

Gondolja, hogy befejezik a jelenlegi szezont a legtöbb európai országban, Szlovákiát beleértve?
„Ebben a tekintetben is először az UEFA állásfoglalását kellene ismernünk. Mindannyian tudjuk, mi történt a belgákkal, akik először befejezettnek nyilvánították a bajnokságot, de erre azt mondta nekik az UEFA, hogy akkor nem ismeri el az európai kupahelyeiket… Mi természetesen részesei akarunk lenni az európai futballnak, szeretnénk bejutni az előselejtezőkbe. Ezért is várjuk, hogy az UEFA engedélyt ad-e befejezni vagy újraindítani a bajnokságokat az egyes nemzeti szövetségek döntései alapján, vagy egy mindenki számára kötelező érvényű döntésről lesz szó.”

Milyen döntést valószínűsít, illetve kíván?
„Ha az UEFA azt mondja, hogy befejezhetjük idő előtt a szezont, akkor szerintem az lenne a legjobb, ha így is tennénk és nem folytatnánk. Azzal, hogy az alapszakaszt követő táblázatot vennénk végeredménynek. Véleményem szerint a csapatok közötti pontbeli különbségek, főleg az élmezőnyben, viszonylag világosan adva vannak, így nem beszélhetünk a nagy versengés elvesztéséről. Ráadásul mindegyik klub már hazaküldte a játékosait a saját országaikba. Lényegében az egész világból kellene őket most összeszednünk. Emellett néhányan közülük az országuk kormányának döntése alapján nem is jöhetnek, másoknak a Szlovákiába való belépést követően kötelező karanténba kellene vonulniuk. Így, ha végül a folytatás forgatókönyve valósulna meg, legalább másfél hónap telne el. Talán még több is. Leghamarabb június elején kezdhetnénk. Pont ezért gondolom azt, hogy legjobb lenne idő előtt befejezettnek nyilvánítani a mostani idényt. Azzal, hogy július 20-án, vagy amikor azt a helyzet alakulása megengedi, elkezdenénk az új, 2020/21-es szezont. Plusz nyáron befejezhetjük a Slovnaft Cup-ot, amely jelenleg az elődöntős fázisában tart, és amelyből megkaphatnánk az európai kupákban szereplő negyedik csapat kilétét.”

Hogyan látja a labdarúgás átalakulását globális szempontból? Mit hoz a jelenlegi krízis?
„Meggyőződésem, hogy több szabályt is meg kell változtatni a gazdasági környezettel kapcsolatban, amelyben most működünk. Szükséges a FIFA és az UEFA egyértelmű álláspontjának az ismerete. Úgy gondolom, hogy be kellene vezetni egy fizetési plafont a játékosoknak. Az átigazolási díjakat szintén meg kellene változtatni, hogy azok a klubok, amelyek kinevelik a labdarúgókat, egy előre meghatározott részesedést kapjanak a harmadik vagy akár a negyedik átigazolásból is. Az anyaklubok díjazásának rendszere ugyanis jelenleg nem igazságos. Itt van továbbá a játékosügynökök kérdése. Magas illetékeket kérnek, ami alapos mértékben deformálja a játékospiacot. Elengedhetetlen, hogy az egész rendszer átláthatóbb legyen.”


fcdac.sk