A DAC új szerzeménye: a klub tervei keltették fel az érdeklődésemet

Az elefántcsontparti védőjátékos nagyon jó címnek találja klubot.

A DAC új szerzeménye: a klub tervei keltették fel az érdeklődésemet
Fotó: fcdac.sk

A huszonegy éves Souleymane Koné a múlt héten egyéves kölcsönjátékra érkezett a DAC-hoz a svéd élvonalbeli Djurgårdens IF csapatától. Az elefántcsontparti defenzív játékos először találkozott a régiónkkal és annak labdarúgásával. „Nem akarok hazudni: a szlovák fociról korábban nem tudtam semmit. Először vagyok itt, és eddigi csapataimban sem találkoztam itteni játékossal vagy edzővel. Ez még csak a kezdet, de eddig nagyon jól érzem magam” – árulta el az Atlanti-óceán partjáról származó fiatalember, akit a hó és a nagy hideg sem lepett meg. „Svédországban ennél sokkal hidegebb volt, és jóval több hó is le szokott hullani.”

Egy hete érkezett meg Dunaszerdahelyre. „A menedzserem beszélt a klubbal. Én nem tudtam az érdeklődésről, mert a Djurgårdennel voltam. A DAC képviselői felvázolták a klub projektjét, és hogy mit szeretnének elérni. Ezek a tervek felkeltették az érdeklődésemet, így több héten keresztül beszélgettem a klubvezetőkkel és a menedzseremmel. Ezt követően már könnyű volt döntenem” – mondja Solueymane, majd hozzáteszi: „Több lehetőségem is volt Svédországban maradni, de a DAC komolyan érdeklődött irántam. Döntenem kellett, és úgy határoztam, hogy ide igazolok. Remélem, ez jó döntésnek bizonyul majd, és minden rendben lesz. Szeretném, ha a klub sikeres lenne. A saját céljaimról nem beszélnék, azokat megtartom magamnak. Azért jöttem, hogy fejlődjek.”

Érkezésekor a DAC már nem volt számára teljesen ismeretlen, hiszen felvételről megtekintett néhány mérkőzést az őszi szezonból. „Láttam pár összefoglalót, például az Aranyosmarót elleni hazai 3:3-at. Egyébként nem volt sok időm erre, hiszen szabadságon is voltam. Amikor onnan visszatértem december utolsó hetében, akkor beszélgettem a klubvezetőkkel a váltással kapcsolatban.”

Souleymanet az erősségeiről és a gyengéiről is kérdezték: „Nem igazán szeretek magamról véleményt alkotni. A legjobb módja, hogy eldöntsék a gyengeségeim és az erősségeim, ha megnézik, hogyan futballozom. Új csapatomban is a fejlődésem a legfőbb cél. Nincs kimondott kedvencem játékosom, akire hasonlítani szeretnék, több labdarúgó stílusa is tetszik. A védők közül a Real Madridban szereplő Varane és Sergio Ramos játéka tetszik, és a barcelonai Umtiti is remek focista.”

A 192 centiméter magas védőjátékos mozgalmas múlttal rendelkezik. Már 16 éves korától Európában szerepel, a CSKA Szófia, a belga Waregem és az örmény FC Ararat Jereván után tavaly télen a Djurgårdens IF játékosa lett. „Ahogy az Afrikában és Elefántcsontparton szokás, a fiatalok az utcákon rúgják a bőrt. Ott ragadott meg ez a sport, és amikor lehetőségem nyílt Európába jönni, megragadtam azt, és itt vagyok. A családból én vagyok az egyetlen profi labdarúgó, a bátyáim csak kedvtelésből fociznak. Tizenöt-tizenhat évesen néhányszor tagja voltam a 17 éven alatti válogatottnak. Viszont nagyon nehéz bekerülni, hiszen a fiatal futballisták Franciaországban és nagyobb európai klubokban nevelkednek.” 

Koné egyébként népes családból származik, elmondása szerint azonban ez a hazájában egyáltalán nem számít rendkívülinek. „Nyolcan vagyunk testvérek, és én vagyok a legfiatalabb. A nővéreimmel van közelebbi kapcsolatom, velük szoktam többet beszélgetni. Viszont a bátyáim is rendes emberek,” zárja mondandóját a fiatal afrikai játékos, aki az év végéig fogja viselni a DAC mezét.


(fcdac.sk)