A DAC szombati ellenfele az ukrán Ruch Lvov csapata lesz

A hazai környezetben abszolvált, két barátságos mérkőzéssel színesített felkészülési időszakot követően a DAC a horvátországi Umagba utazott összpontosításra. Már az Isztriai-félszigeten következik a felkészülés harmadik találkozója szombaton, január 28-án, 12 órai kezdettel.

A DAC szombati ellenfele az ukrán Ruch Lvov csapata lesz
Fotó: Cséfalvay Á. András

A másodosztályú csapatok után egy kemény időszakot élő gárda lesz az ellenfelük: az ukrán Ruch Lvov, amely az ősz után az ottani élvonal 12. helyén áll.

Név: FC Ruch Lvov
Alapítás éve: 2003
Klubszínek: fekete és sárga
Stadion: Lvov Aréna – befogadóképesség: 34 915 néző
Város: Lvov (csaknem 720 000 lakos)
A klub legnagyobb sikere: 10. hely az ukrán élvonalban; az ukrán 2. liga győztese (2019/20); az ukrán 3. liga győztese (2016/17); az ukrán 4. liga győztese (2014).

A felkészülés első mérkőzésén Gavrić egyenlítő találatának köszönhetően a sárga-kékek 1:1-re végeztek a magyar NBII-ben szereplő Soroksárral, legutóbb pedig Krstović két góljával 2:1 arányban legyőzték a második ligás Kassát.

A Ruch Lvov lesz így az első élvonalbeli ellenfelük a téli felkészülés során. Az ukrán csapat történelme meglehetősen rövid. A klub 2003-ban alakult, amikor még Lvov elővárosában léptek pályára Ruch Vynnyky néven. A jelenlegi nevét 2019 óta viseli. Abban az évben költöztek át a Lvov Arénába, amely 2012-ben az Európa-bajnokság egyik helyszíne volt, és rögtön a modern stadionban töltött első idényük során feljutottak az első ligába.

A DAC szombati ellenfele jelenleg a harmadik idényét tölti a legjobbak között, ám ezek közül egyik sem mondható „átlagosnak”. Először a koronavírus-járvány zavart be, majd az orosz támadás miatt kellett idő előtt befejezni a szezont, a jelenlegi évad pedig a háborús időszak kellős közepén, nézők nélkül és a rakétatámadástól való fenyegetések miatti szünetekkel zajlik. A nehéz időket élő klub azonban azon „szerencsések” közé tartozik, akik a saját stadionjukban léphetnek pályára.

A szezon őszi felét követően a 63 éves fehérorosz Leonyid Kucsuk védencei a tabella 12. helyén állnak. A tavalyi évvégi négymeccses nyeretlenségi sorozatuk miatt csak a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően nem telelnek kieső helyen. A keményen futballozó együttesnek, amely a legutóbbi nyolc bajnoki összecsapásán öt piros lapot is kapott, egyértelműen a bennmaradás kiharcolása lesz a fő célkitűzés tavasszal.

A legközelebbi ellenfelél játékoskerete szokatlan módon fiatalabb (23 év) a DAC-énál (23,7 év). Azonban nincs miért csodálkozni, hogy ennyire építenek a fiatalokra. A 19 éven alatti csapatuk már az UEFA Ifjúsági BL legjobb 16 csapata között van, február 8-án pedig ennek köszönhetően a milánói Intert látja vendégül. Az A csapat egyúttal négy 21 éven alatti válogatott játékossal (Denys Slyusar, Rostyslav Lyakh, Vitaiy Roman és Marko Sapuga) is rendelkezik.

Emiatt is utaztak el rögtön a felkészülés kezdete (január 9.) után a horvátországi összpontosításukra, ahol január 22-től tartózkodnak, közösen a 19 éven alatti korosztályos együttesükkel. A DAC lesz számukra az idei esztendő első ellenfele.

Aki azt gondolná, hogy a lvovi élvonalbeli gárdával semmi sem köti össze a dunaszerdahelyi klubot, az téved. Mindkét klubban megfordult ugyanis az a Stanislav Bilenkyi, aki 2020-ban a Ruch csapatánál szerepelt kölcsönben Dunaszerdahelyről. A Ruch játékoskeretét főleg hazai labdarúgók alkotják, de a legeredményesebb futballistájuk a hatgólos brazil Talles. A transfermarkt alapján az ukrán csapat összértéke 6,20 millió euró, míg a miénket 12,53 millióra taksálja a honlap. 


(dac1904.sk)