*á.š A DAC reagált Matovič kritikus szavaira | DAC

A DAC reagált Matovič kritikus szavaira

A DAC 1904 labdarúgóklub hivatalos közleményben reagált a szakértői bizottság csütörtöki kijelentésére.

A DAC reagált Matovič kritikus szavaira
Fotó: Cséfalvay Á. András

Mint ismert, szerdán Igor Matovič a DAC-Slovan bajnoki mérkőzésről készült képet mutatott fel az újságíróknak, amelyen a közönség volt látható. Matovič szerint annak ellenére, hogy a tiszti főorvos olyan ajánlást fogalmazott meg, miszerint a tömegrendezvényeken be kell tartani a sakktáblaszerű ültetési rendet, a nézők ezt figyelembe se vették. Emiatt a járványügyi konzílium csütörtöki ülése után méltatlankodott egy sort a miniszterelnök. A szerdahelyi mérkőzés tömött lelátójáról készült fényképet maga elé tartva a kormányfő megjegyzete,

"ez a pokolba vezető út". 

"Nem feltételeztük, hogy az emberek ilyen felelőtlenül fognak viselkedni. Ezt az esetet át kell vennünk a regionális tisztiorvossal" - egészítette ki a kormányfő szavait Ján Mikas tiszti főorvos, majd megjegyezte, precedenst jelentenek az ott látottak, és a szakemberek sajnálják a történteket.

A DAC 1904 labdarúgóklub pénteken hivatalos közleményben reagált a szakértői bizottság kijelentésére, amit teljes terjedelmében közlünk:

Boldogok vagyunk, amiért Szlovákiában ismét igazi nézői kulissza előtt futballozhatunk. Szerda este a stadionunkban zajlott a Fortuna Liga egyik mérkőzése, amely során a labdarúgás a teljes szépségében tündökölt, amit minden jelenlévő átérzett és el is ismert. Hosszú idő után a nézők ismét kiváló futballt láthattak, remek hangulattal fűszerezve. Minden résztvevő boldogan távozott, amiért végre ismét közösen élvezhettünk ki egy futballmérkőzést.

Semmi esetre sem szeretnénk, ha bárki is megfertőződne a mérkőzéseken. Viszont azt is tudatosítani kell, hogy ezt csak nagyon nehezen lehet elkerülni. Amíg a vírus köztünk lesz, ezt nem tudjuk megakadályozni. A határok megnyitásával a vírus visszatérésének kockázata ismét megnőtt.

Figyelemmel kísérjük a világban zajló történéseket és azt látjuk, hogy néhány országban a futballmérkőzéseknek is köszönhetően ismét felbukkant a vírus. A negatív eseteken kívül azonban pozitívok is léteznek. Ilyen például Magyarország, ahol megszorítások nélkül zajlanak a találkozók, teltház és ötszámjegynyi szurkoló előtt, miközben semmilyen probléma sem származott ebből.

Klubunk a DAC-Slovan összecsapás előtt számos intézkedést vezetett be, amelyek közül több is meghaladta az erre vonatkozó ajánlásokat és a Ligás Klubok Uniója Kézikönyvében leírtakat. Létrehoztunk egy saját, az utasításokat tartalmazó videófelvételt, a stadionban plakátokat helyeztünk ki, minden lépésen megtalálhatók voltak a fertőtlenítő eszközök, a belső helyiségekben figyelmeztettük a látogatókat a szájmaszk viselésének kötelességére stb. Az óvintézkedéseket minden elérhető kommunikációs csatornán (elektronikus, nyomtatott) és magában a stadionban (bemondó, kijelző) is ismételten közvetítettük a szurkolók felé, az esemény előtt és alatt egyaránt.

Amennyiben úgy tekintünk egy futballmérkőzésre, mint egy olyan helyre, ahol magasabb a fertőzés terjedésének a kockázata, arra is rá kell mutatnunk, hogy legalább ennyire veszélyesek a strandok, színházak, bárok vagy a vendéglátóipari egységek, hogy csak néhány példát említsünk. Az életnek azonban mennie kell tovább, amelyben a futball ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint az említett intézmények. 

A szakértői bizottság végül arra jutott, hogy mostantól eltekintenek a sakktáblás megoldástól, és helyette egy jobban ellenőrizhető, egyszerűbb rendszert vezetnek be: a tömegesen látogatott sportrendezvényeken a lelátókon minden második sort üresen kell hagyni. Ez a szervezők helyzetét is megkönnyítené. Matovič úgy véli, ha ez így sem fog működik, akkor kénytelenek lesznek beszüntetni az ilyen sporteseményeket, mert túl nagy rizikót jelent. 


dac1904.sk/para