DAC: Még egy évforduló a 8-asok jegyében

Harminc éve (1988) játszották Dunaszerdahelyen a városi futballklub életében az évszázad mérkőzésének számító DAC–Bayern München összecsapást az UEFA-kupában. Tíz esztendeje (2008) történt a gyalázatos szurkolóverés, amikor a DAC–Slovan Bratislava rangadó alatt rohamrendőrök támadtak a nézők egy csoportjára.

DAC: Még egy évforduló a 8-asok jegyében
Képarchívum

Mindkét évforduló kellő visszhangot kapott az óév folyamán. A kortanúk és az emlékezők közül a legtöbben egy dologban feltétlenül megegyeztek: előbbit nem lehet, utóbbit nem szabad elfelejteni.

Egy harmadik DAC-jubileumról azonban kevés szó esett az idén. Történetesen arról, hogy a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 labdarúgói a 2007/2008-as versenyévben a II. liga győztesei lettek. A 2008-as bajnoki cím megszerzése pedig ugyancsak emlékezetes esemény, fontos állomás a klub történetében.

Idézzük fel hát azok nevét, akik a legtöbbet tették a tíz évvel ezelőtti sikerért, amely a DAC gárdáját – igaz,  nem a legfelsőbb honi osztályba – „csupán” az akkori I. Szovák Nemzeti Ligába, azaz az országos másodvonalba „lőtte vissza”.

A keretet kiváló képességű, egy célért küzdő játékosok alkották:

Marcel Gašparík, Peter Šnegoň, Vladimír Milan, Németh Krisztián, Anton Kubala, Jozef Košovan, Tomáš Horváth, Jozef Hroš, Lelkes Ádám, Bognár Zoltán, Uzola István, Kosár Dávid, Csölle József, Marcel Palic, Belkovics László, Roman Chmelo, Lelkes Mátyás, Kiss Igor, Pavel Buka, Csémy Marián.

A szakmai stáb összetétele a következő volt:

Fieber Péter (edző), ifj. Lunák František (csapatvezető), Baranyai Imre (gyúró), Németh Zoltán (orvos).

A klub vezetői karát Patasi Ferenc irányította.

Lelkes Vince