DAC: Így telnek a karácsonyi ünnepek Kružliak és Beskorovainyi családjában

Hogyan néznek ki a karácsonyi szokások a DAC hátvédje, Dominik Kružliak és középső védője, Danylo Beskorovainyi családjában?

DAC: Így telnek a karácsonyi ünnepek Kružliak és Beskorovainyi családjában
Danylo Beskorovainyi és Dominik Kružliak (Fotó: fcdac.sk)

„Karácsony napján klasszikus szlovák ünnepi meséket nézünk. Este öt óráig nem eszünk húst, majd elfogyasztjuk a hagyományos karácsonyi vacsorát, amely hússzeletből, halból, krumplisalátából és pogácsából áll. A vacsora után következik az ajándékbontás. A karácsonyt a barátnőmmel töltöm, majd este meglátogatjuk az én családomat és az övét is. Ott közösen megisszuk az ünnepi konyakot, és a szüleim az éjféli misére is elmennek. A barátnőm legszívesebben már karácsony előtt három hónappal felállítaná a fát, de valójában csak december tizedike körül díszítjük fel” – árulta el a futballista, akinek Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) van az otthona.

A 23 esztendős középső védő idén nyártól futballozik a Csallóközben, és a sérülés miatt kihagyott utolsó két forduló kivételével az összes játékpercet abszolválta. Ami a szilvesztert illeti, a barátaival ünnepel. „Főleg egészséget kívánok az új évben, és hogy sikeres legyek én és a csapat is. Szeretnék továbbra is fejlődni és a legnagyobb célom a Slovnaft Cup elhódítása” – árulta el a kívánságait Dominik Kružliak.

A DAC középső védője, Danylo Beskorovainyi egy olyan országból származik, amely a pravoszláv egyház szokásai szerint ünnepli a karácsonyt. „Január 6-án ünnepeljük a szentestét. Az egész család együtt van, eszünk, iszunk, beszélgetünk és meglátogatjuk a nagyszülőket is. Mindannyian édesrizst, úgynevezett ’kutyát’ fogyasztunk, a nagymamámnál pedig darát és rizst szórunk a földre. Ez a hagyomány, ő pedig egy hétig nem takaríthatja össze. Január 6-ról 7-re virradó éjszaka az édesanyámmal a templomba is ellátogatunk. A karácsonyi időszak nálunk január 14-ig tart, az ajándékokat pedig újévkor, tehát január 13-án adjuk át egymásnak. A karácsonyfát január elején díszítjük fel, és legfeljebb márciusig állhat” – árulta el a Dnyepropetrovszkból származó 22 éves védő, aki számára a karácsony és a téli felkészülés kezdete fedi egymást. „Mindegyik eddigi csapatomnál január 10-e körül kezdődött a felkészülés. Sohasem volt ezzel problémám, megszoktam, hogy a karácsonyi ünnepek utolsó napjain már nem vagyok odahaza.”

Futballistaként az év nagy részét a családjától távol tölti, ezért nyilvánvaló, hogy mit vár a leginkább Danylo az eljövendő ünnepekkel kapcsolatban. „Végre az egész család együtt van, a nagyszüleim is. Gyerekként mindig vártam az ajándékokat, amik közül egy távirányítós autóra emlékszem a leginkább. Egész szünetben azzal játszottam, így nem volt hosszú életű. A legtöbb ajándék ugyanerre a sorsra jutott” – mondja nevetve az ifi világbajnok, aki rögtön megosztotta velünk a 2020-as évre szóló kívánságait is. „Minden szurkolónknak nagyon jó esztendőt kívánok. Legyenek egészségesek és sikeresek a magánéletben és a munkahelyükön egyaránt. Magamnak és a csapatnak bajnoki címet és kupagyőzelmet kívánok. Minden hónappal javulni szeretnék és bízom benne, hogy bekerülök nemzeti együttesbe is.”  


(dac1904.sk)