DAC: Eric Davis ott lesz az oroszországi foci vb-n

A DAC és a panamai válogatott balhátvédje, Eric Javier Davis Grajales bekerült Hernan Dario Gomez szövetségi kapitány végleges, 23 játékost tartalmazó keretébe, amely utazik az idei oroszországi világbajnokságra - írja az fcdac.sk.

DAC: Eric Davis ott lesz az oroszországi foci vb-n
Fotó: fcdac.sk

Davis a szlovák élvonal egyetlen olyan labdarúgója, aki meghívót kapott a tornára. A DAC-ot 28 hosszú év után képviseli ismét futballista a legmagasabb szinten. Davis a DAC történelmének mindössze második, VB-re kijutó labdarúgója. Felnőtt világversenyen eddig csak Fieber Péterképviselte a sárga-kék színeket, aki az 1990-es VB-re utazhatott ki. Ő szintén balhátvéd volt. Fieber Olaszországban akkor egy percnyi játéklehetőséget sem kapott, ám így is pályafutása egyik csúcspontjaként tartja számon a világbajnoki részvételt.

Eric Davisnek, aki 2015 szeptemberében érkezett Dunaszerdahelyre, lényegesebben nagyobb az esélye az oroszországi pályára lépésre, ugyanis azok közé a játékosok közé tartozik, akiknek rendszeresen bizalmat szavaz a kolumbiai származású szövetségi kapitány. Végtére is, a 27 esztendős ballábas futballista már 37 válogatottbeli fellépésnél jár.

A 2018-as világbajnoki részvétel történelmi sikert jelent Panamának, hiszen első alkalommal sikerült kivívniuk a részvételt. A CONCACAF zónában Mexikó és Costa Rica után a harmadik helyen végeztek, olyan országokat utasítva maguk mögé, mint az esélyesebbnek tartott USA és Honduras. Az Amerikai Egyesült Államok válogatottja például 1986 óta hiányzik először a VB-ről.

A VB sorsolását követően Panama a G csoportba került, ahol fokozatosan Belgiummal (6.18., Szocsi), Angliával (6.24., Nyizsnyij Novgorod) és Tunéziával (6.28., Szaranszk) találkoznak. A világbajnokságra való felkészülés jegyében Daviséknek két barátságos mérkőzés szerepelt a programban. Az elsőn, tegnap hajnalra virradóra, gólnélküli döntetlent értek el odahaza Észak-Írország ellen, június 6-án pedig Norvégiában vendégszerepelnek.

Davis nem lépett pályára az északírek ellen, mert az utolsó bajnoki fordulóban összeszedett sérüléséből próbál mihamarabb felépülni. Oroszországban viszont már Gomez szövetségi kapitány számíthat a játékára. A DAC labdarúgója a 15-ös mezt viseli majd a VB-n.

A panamai válogatott legnagyobb csillaga egyébként az amerikai Seattle Sounders együttesében futballozó 32 éves hátvéd, Roman Torres. Costa Rica ellen épp ő szerezte azt a találatot, amellyel Panama kijutott története első világbajnokságára. A 23 tagú keret nagyobb része pont az észak-amerikai bajnokságban, az MLS-ben futballozik. A legtöbb válogatottsággal büszkélkedő játékosuk a 34 éves védekező középpályás, Gabriel Enrique Gómez, aki jelenleg Kolumbiában légióskodik. A csapat kapitánya az a Felipe Baloy, aki februárban már a 37. születésnapját ünnepelhette.

Kapusok: Jose Calderon (Chorrillo), Jaime Penedo (Dinamo Bukarest), Alex Rodriguez (San Francisco FC)

Hátvédek: Felipe Baloy (CSD Municipal), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Eric Davis (FC DAC 1904 Dunaszerdahely), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Michael Amir Murillo (New York Red Bulls), Luis Ovalle (CD Olimpia), Roman Torres (Seattle Sounders)

Középpályások: Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Club Universidad de Chile), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gomez (Bucaramanga), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario de Lima), Jose Luis Rodriguez (KAA Gent

Támadók: Abdiel Arroyo (LD Alajuelense), Ismael Diaz (Deportivo La Coruňa), Blas Perez (Municipal), Luis Tejada (Sports Boys), Gabriel Torres (CD Huachipato)

A DAC eddigi egyetlen, világbajnokságot megjárt játékosa Fieber Péter, aki az 1990-es olaszországi VB-re utazhatott.

fcdac.sk