*á.š A DAC-é a Fortuna Liga legértékesebb játékosa, új Slovan-szerzemény a második – íme, a top10-es lista | DAC

A DAC-é a Fortuna Liga legértékesebb játékosa, új Slovan-szerzemény a második – íme, a top10-es lista

Az elmúlt napokban frissült a Fortuna Liga játékosainak piaci értéke, a mértékadó Transfermarkt szerint pedig négy DAC-játékos került be a top10-be, sőt a dunaszerdahelyiek adják a bajnokság legértékesebb játékosát is.

A DAC-é a Fortuna Liga legértékesebb játékosa, új Slovan-szerzemény a második – íme, a top10-es lista
Fotó: Cséfalvay Á. András

A portál szerint a DAC 22 éves venezuelai támadója, Eric Ramirez a Fortuna Liga legdrágább játékosa – piaci értékét kereken 2 millió euróra teszik. A fiatal támadó remek idényt tudhat maga mögött: 31 bajnoki mérkőzésen 16 gólt és 6 asszisztot jegyzett, és nem sokon múlt, hogy ő legyen a liga gólkirálya. Főként tavasszal volt érezhető a fejlődése, amit a piaci értékének alakulása is jól tükröz – tavaly decemberben még csak 700 ezer euróra taksálták a kvalitását. Nem csoda, hogy felkeltette a külföldi klubok érdeklődését – a 2020/21-es szezon vége előtt már kész tényként kezelték, hogy a támadó a Rubin Kazanynál folytatja, az üzletből viszont nem lett semmi. Legújabban az olasz Bologna érdeklődéséről lehet hallani.

A Slovan Bratislava új szerzeménye, a 27 éves cseh Jaromir Zmrhal a bajnokság második legértékesebb játékosa 1,6 millió euróval. A balszélső a Brescia csapatától érkezett Pozsonyba már a nyári átigazolási időszakban. Az előző szezont a Mladá Boleslavnál töltötte kölcsönben, amelynek színeiben 18 bajnokin 4 gólt jegyzett.


Fotó: TASR/AP

A dobogó legalsó fokára a DAC magyar csapatkapitánya, Kalmár Zsolt állhatott fel, akinek piaci értékét 1,2 millió euróra taksálja a Transfermarkt. A 26 éves középpályás is jó idényt tudhat maga mögött annak ellenére, hogy súlyos sérülése miatt nemcsak szinte az egész tavaszi szezont, hanem a Európa-bajnokságot is kihagyni kényszerült. Kalmár a 2020/21-es bajnoki idényben 23 mérkőzésen 13 találatot szerzett, a szakmai zsűri pedig őt választotta a Fortuna Liga legjobb játékosának.

A negyedik helyen Andrija Balić (DAC) és Dominik Greif (Slovan) osztozkodik 1-1 millió euróval. Kalmár kiesésével nagyobb felelősség hárult a 23 éves horvát középpályásra a játékszervezésben, és nem is okozott csalódást – az elmúlt szezonban 30 bajnoki mérkőzésen 7 góllal és 5 gólpasszal segítette csapatát. Dominik Greif, a Slovan hálóőre télen közellenséggé vált a szurkolók körében, miután minden követ megmozgatott, hogy a spanyol Mallorcához igazolhasson, a pozsonyiak viszont nem engedték őt el. Úgy tűnik, Greif álma nyáron már valóra válik, ugyanis a legfrissebb hírek szerint semmi és senki sem gátolja abban, hogy a La Ligába feljutó együtteshez igazoljon.

Dawid Kurminowski, a Žilina 22 éves lengyel támadója a Fortuna Liga hatodik legdrágább futballistája 900 ezer euróval. A fiatal középcsatár a rájátszás utolsó fordulójában mesternégyest ért el a ViOn ellen, és az addigi éllovas Eric Ramirezt megelőzve 19 góllal a bajnokság gólkirálya lett.

A hetedik, nyolcadik és kilencedik helyet is Slovan játékos foglalja el: Rafael Ratao, Dávid Strelec és ijf. Vladimír Weiss piaci értékét is 800 ezer euróra taksálja a Transfermarkt. A 25 éves brazil támadó az elmúlt szezonban a pozsonyiak házi gólkirálya volt 14 találattal. A fiatal tehetség Dávid Strelec is remek idényt tudhat maga mögött, 9 bajnoki góljának és 4 asszisztjának köszönhetően a szlovák válogatott keretébe is bekerült, egy utolsó pillanatban összeszedett sérülés miatt viszont lemaradt az Eb-ről. Ott volt viszont az ifjabb Weiss, aki akárcsak a kontinenstornán, klubcsapatában is inkább csak kiegészítőember volt. Most, hogy édesapja lett a Slovan vezetőedzője, könnyen lehet, hogy több játéklehetőséghez jut majd.


Dávid Strelec (Fotó: skslovan.com)

A tizedik hely is megosztott, Holman Dávid (Slovan) és Marko Divković (DAC) értékét is 750 ezer euróra teszi a portál. A Slovan támadó középpályása ugyan az elmúlt szezonban 24 bajnokin 10 góllal segítette csapatát, a magyar válogatott Eb-keretébe viszont még úgy sem került be, hogy Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik sérülés miatt nem utazhatott. Marko Divković, a sárga-kékek horvát támadója szemmel látható fejlődésen ment keresztül az elmúlt időben: ezt megelőzően 28/3, 25/5 és 24/5 volt a mérlege a bajnokságban, a 2020/21-es idényben viszont 32 bajnokin 12 gólt szerzett, ezzel bekerült a horvátok U21-es Eb-keretébe is. Divković 22 évesen egyértelműen a DAC alapemberének számít, szerződése 2024-ig köti a dunaszerdahelyiekhez.

A top20-ba további négy DAC-játékos fért be: a 30 éves Eric Davis és az Eb-n brillírozó Schäfer András 700 ezer eurós értékkel a 13. és 14. helyre fért oda, míg a kapus Martin Jedlička és a középső védő Dominik Kružliak 600 ezer euróval a 16. és 17. helyet foglalja el.  


(tt)