*á.š DAC: Dimun futja a legtöbbet, de Sharani a leggyorsabb | DAC

DAC: Dimun futja a legtöbbet, de Sharani a leggyorsabb

A szezon eddigi részében Milan Dimun futotta a legtöbbet egy mérkőzésen, a mérések alapján pedig Sharani volt a DAC leggyorsabb játékosa.

DAC: Dimun futja a legtöbbet, de Sharani a leggyorsabb
Zuberu Sharani jobbra (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A mai professzionális futballt szinte már nem is tudjuk elképzelni a különféle mérések és számadatok nélkül. A játékosok a mérkőzéseken és az edzéseken is olyan műszereket hordanak, amelyek aprólékosan figyelik a pályán mutatott mozgásukat és kiértékelik a megtett távolságot, az intenzitást vagy a futógyorsaságot.

Az első tíz fordulót követően azt láthatjuk, hogy Milan Dimun a DAC legkitartóbb futballistája. A védekező középpályás érte el az egy meccsen futott legmagasabb kilométerszámot: a Spartak Trnava elleni rangadón egészen pontosan 12 459 métert teljesített. Egyúttal ő a DAC átlagban legtöbbet futó labdarúgója is a maga 12 108 méternyi meccsenkénti teljesítményével. Dimun tehát több mint 12 kilométert fut átlagosan egy bajnoki találkozón.

Rajta kívül Schäfer András és Andrejs Ciganiks jutott még az említett határ fölé. Ez a DAC játékosai által teljesített négy legnagyobb táv a szezon kezdete óta (méterben megadva):

12 459 Milan Dimun (DAC-Spartak Trnava)
12 176 Schäfer András (DAC-ViOn)
12 145 Andrejs Ciganiks (Komárom-DAC, Slovnaft Cup)
12 109 Milan Dimun (Ružomberok-DAC)

Nem meglepő tehát, hogy pont ez a hármas rendelkezik egyúttal a legmagasabb mérkőzésenkénti átlaggal is. A Dimun által teljesített 12 108 méter után Schäfer 11 531-gyel, Ciganiks pedig 11 444-gyel következik.

Ha végeznénk egy felmérést a szurkolók között arra vonatkozóan, hogy szerintük a csapat mely tagja volt képes a leggyorsabban sprintelni, nagy részük biztosan Zuberu Sharani nevét mondaná. És ez lenne a helyes válasz. Pont a ghánai gyorsvonat érte el a sárga-kékek közül a legmagasabb sebességet az idény eddigi részében. Sharani a DAC-Trenčín összecsapáson 35,3 km/h-s sebességgel futott. Összehasonlításképpen, Kylian Mbappé 36,1 km/h-val száguldott, míg a Tour de France kerékpáros csoportjainak átlagsebessége 40km/h körül mozog.   


(dac1904.sk)