DAC: Davis 30 fokban, a tengerparton tölti a karácsonyt

A trópusi övezetben fekvő Panamában a karácsonyi hagyományok is a 30 fokos meleghez vannak igazítva.

DAC: Davis 30 fokban, a tengerparton tölti a karácsonyt
Fotó: Cséfalvay Á. András

A panamai válogatott Eric Davis 2015 őszétől a DAC játékosa. Ő az aktuális keret rangidős játékosa és egyben a legidősebb tagja. Jelenleg, csapattársaihoz hasonlóan, ő is a jól megérdemelt szabadságát tölti a nehéz szezon után. Talán épp Davis idénye volt a legnehezebb a DAC összes játékosa közül, hiszen a világbajnokságon való részvétel miatt szinte nem is maradt ideje nyáron a pihenésre. „Nagyon vártam már a bajnoki szünetet, és nem csak a hosszúra nyúlt idény miatt. Az év során leginkább a családom és a kislányom, Erianys hiányzott – már alig bírtam kivárni, mikor ölelhetem őket ismét magamhoz” – kezdi a beszélgetést a 27 éves balhátvéd.

Ami a karácsonyi ünnepeket illeti, azok a szülőhazája időjárási feltételei miatt eléggé eltérőek a nálunk tapasztaltaknál. „Szenteste az egész család a szüleimnél gyűlik össze. Ez egy remek alkalom a beszélgetésre, mely során sokat nevetünk és természetesen várjuk a vacsorát, ami nálunk hagyományosan csak éjfélkor kerül az asztalra. Panamában a húsleves és a csirkehúsos-babos rizs a tipikus karácsonyi étel” – árulta el a Karib-tenger partján fekvő Colón városából származó futballista.

Daviséknél is tradíció a karácsonyfaállítás. „A vacsora után következik az ajándékbontás, amelyeket a fa alá rakunk. Rögtön ezután az egész országban kimennek az utcára vagy a tengerpartra az emberek, és egy hatalmas, közös ünneplés veszi kezdetét, amelyről a tűzijáték, a népi folklór vagy a tánc sem hiányozhat. Személy szerint nekem a karácsony a családhoz, a tengerparthoz és az ünnepléshez kötődik. Hasonlóan telik a szilveszter is, amelyet szintén leggyakrabban Colónban töltünk. Majd csak az újévben járunk kirándulni a családdal” – tette hozzá Davis, és a beszélgetés végén még megosztott egy érdekességet: bár a négymillió lakosú Panama keresztény ország, náluk nincs hagyománya a karácsonyi éjféli szentmisének. „Mi szenteste csak akkor megyünk templomba, ha az vasárnapra esik.”

fcdac.sk