Tomáš Huk megmutathatta a válogatottban, hogy mit tud

Tomáš Huk vasárnap első alkalommal szerepelt a szlovák felnőttválogatottban. A DAC huszonkét éves védője az Egyesült Arab Emirátusokban lejátszott, Uganda elleni felkészülési találkozó (1:3) 70. percében lépett pályára – írja az fcdac.sk

Tomáš Huk megmutathatta a válogatottban, hogy mit tud
Fotó: fcdac.sk

A szlovák labdarúgó-válogatott az Uganda elleni felkészülési találkozóval indította a 2017-es évet. Az egzotikus ellenfél elleni vasárnapi párharc az egyesült arab emirátusokbeli (Abu Dzabi) összetartás keretén belül lejátszandó két mérkőzés közül az első volt Ján Kozák szövetségi kapitány védencei számára. Az összpontosítás alatt még a svéd válogatottal mérkőzik a szlovák nemzeti tizenegy (2017. január 12-én, közép-európai idő szerint 14:45 órától). A svédek elleni összecsapástól eltérően, a Szlovákia-Uganda találkozó hivatalos nemzetközi mérkőzésként van nyilvántartva.

A Fortuna Ligából 17 játékos képviseli Szlovákiát az emirátusokbeli összetartáson, őket a lengyel, cseh és norvég élvonalból érkező labdarúgók egészítik ki. Uganda, amely a 2017-es Afrika-kupára való felkészülés utolsó fázisában van, 3:1-re győzött. Kozák edző a következő játékosoknak szavazott bizalmat: Šulla (46. Jakubech) - Kotula (46. Šulek), Vavro, Králik, Holúbek - Bukata (70. Huk), Gergel (70. Káčer), Škvarka - Oršula (84. Šafranko), Malec (70. Guba), Hlohovský.

A DAC védője, Tomáš Huk tehát az U21 után bemutatkozhatott a felnőttválogatottban is. „Nagyon boldog vagyok, hogy szerepet kaptam a nemzeti tizenegyben, viszont bánt a vereség, így vegyesek az érzéseim. Kár a harmadik bekapott gólért. Az ugandaiak jobban játékban voltak, fizikailag alaposabban felkészültek. Végtére is kijutottak az Afrikai Nemzetek Kupájára, és bebizonyították, hogy jó csapatuk van,” mondja a Kassáról származó játékos, aki egy éve télen érkezett Dunaszerdahelyre. Ján Kozákkal már nevelőklubjánál, a kassai VSS-nél is együtt dolgozott, és a tapasztalt edző most lehetőséget adott játékosunknak, hogy hivatalos válogatott mérkőzésen is pályára léphessen. Összesen tizenhat újonc debütált vasárnap a szlovák csapatban. „Pályára lépésem előtt az edző sok szerencsét kívánt. A fontosabb taktikai utasításokat már a találkozó előtti edzéseken átvettük,” teszi hozzá Huk, aki az Emirátusokból visszatérve, pénteken kapcsolódik be együttesünk teli felkészülésébe.

Huk előtt Ľubomír Michalík volt az utolsó DAC-játékos, aki pályára lépett a szlovák válogatottban. A tapasztalt védő 2015 márciusában a zsolnai, Csehország elleni felkészülési találkozó második félidejét töltötte a pályán.

fcdac.sk