ROSSI: "Nincs akkora arcom, hogy rögtön elkezdjek mutogatni"

DUNASZERDAHELY - Marco Rossi, az FC DAC 1904 új vezetőedzője két évre szóló szerződést írt alá a klubbal.

ROSSI: "Nincs akkora arcom, hogy rögtön elkezdjek mutogatni"
Marco Rossi (Fotók: Cséfalvay András)

A szerződéskötést követően interjút készítettünk a klub tulajdonosával, Világi Oszkárral, majd Marco Rossi is válaszolt a Paraméter kérdéseire. A vele folytatott beszélgetést az alábbiakban közöljük:


Mik a tervei a DAC-cal a következő szezonban?

A terveim egyeznek a klub terveivel: javítani szeretnénk a tavalyi szezon eredményein, és minél több fiatalt akarunk beépíteni a csapatba. Emellett a bajnoki tabellán az első hat között szeretnénk szerepelni.

Milyen pénzügyi keretet kapott új játékosok vásárlására?

Nincs szó konkrét pénzügyi keretről. Egyetértek a klubtulajdonossal és a sportigazgatóval abban, hogy bizonyos kiszemelt játékosokra koncentrálunk, az átigazolási összegek pedig az ő hatáskörükbe tartoznak, én a pénzzel nem foglalkozom.

Miért döntött úgy, hogy a magyar bajnok Honvéd leköszönő menedzsereként Dunaszerdahelyen folytatja edzői pályafutását?

Elsősorban azért döntöttem úgy, hogy Dunaszerdahelyre jövök, mert a tulaj és a sportigazgató is rendkívül céltudatos, és folyamatos fejlődést akarnak elérni. Másrészt a dunaszerdahelyi futballközeg, az atmoszféra is rendkívül vonzó volt. Először két és fél évvel ezelőtt voltam szemtanúja a helyi hangulatnak, láttam, ahogy a szurkolók hihetetlen légkört teremtve végig szurkolnak, énekelnek. A futball a szenvedélyről szól, és szurkolók nélkül nincs futball. Ez volt a másik nyomós érv, amiből kifolyólag az FC DAC 1904 mellett döntöttem.

Tanulmányzota már magát a csapatot? Tudja már, kik távoznak, és kik maradnak Dunaszerdahelyen az előző szezon keretéből?

Nem vagyok öntelt, nincs akkora arcom, hogy rögtön elkezdjek mutogatni: ő kell, őt nem akarom, ő nem kell… Természetesen elemeztem a játékosokat, négy-öt mérkőzést végignéztem. Úgy láttam, hogy a hozzáállásuk kiváló, képesek harcolni, és ez az utóbbi időben elvégzett munka érdeme. Nagyon jó alapokra építkezhetünk. Ami az igazolásokat illeti, a klubnak vannak kiszemeltjei, akikről már egyeztettünk a vezetéssel, ezügyben egy húron pendülülnk.

Világi Oszkár és Marco Rossi

Mennyire ismeri a szlovák élvonalt, illetve tisztában van-e azzal, hogy bár más országba, de magyar nyelvterületre igazolt?

Hogy őszinte legyek, nem igazán ismertem a szlovákiai futballt, viszont már tanulmányozom a helyzetet. A Honvéddel játszottunk barátságos meccseket élvonalbeli és második ligás szlovákiai csapatokkal, ezek alapján azt mondhatom, hogy itt, Szlovákiában valamivel erősebb, harciasabb a bajnokság. Magyarországon többségében technikaibb a futball, viszont többé-kevésbé egy szinten van a két élvonal.

Nagyon szerettem Budapesten élni, nagyon jól kijöttem a magyarokkal, jó kapcsolatokat ápoltam mindenkivel. Amikor a Honvédnél befejeztem, tudtam, hogy biztosan nem akarok ellenük játszani, így a magyar élvonal nem jött szóba. Dunaszerdahely hasonló, mint Magyarország, mindenki magyarul beszél, ami már megszokott számomra. Szeretem a magyarokat.

Mi lesz az első lépése a csapatnál?

Elsősorban mindenkit szeretnék megismerni az edzőtáborban. Természetesen megvan a saját filozófiám a labdarúgásról, vannak általam preferált játék- és edzésmódszerek, amelyekkel megismertetem a csapatot. Viszont a játékosok a legfontosabbak. Tudni szeretném, mit gondolnak, mit éreznek. A játékstílus terén kíváncsi vagyok a képességeikhez és mentalitásukhoz passzoló elképzeléseikre is.


Marco Rossi egyike a négy olasz edzőnek, akik az elmúlt szezonban nemzeti bajnokságot nyertek - Olaszországon kívül - Európában. Míg Antonio Conte az angol Chelsea-t, Carlo Ancelotti a Bayern Münchent, Massimo Carrera pedig a Szpartak Moszkvát vezette bajnoki címig, addig Rossi a Budapest Honvéddal diadalmaskodott a magyar élvonalban.

Az olasz szakember korábban úgy nyilatkozott, hogy a bajnoki cím elhódításával elérte kitűzött célját a Honvéddal, és ezért nem hosszabbított a budapesti csapattal. Edzői pályafutását a 2000-es évek közepén, alacsonyabb osztályokban szereplő olasz csapatoknál kezdte, a Budapest Honvéd volt az első élvonalbeli klub, ahol vezetőedzői szerepet kapott. A magyar fővárosban 2+2 szezont töltött egyéves megszakítással.

(parameter)