FC DAC 1904 kontra Remišová képviselőasszony

A jót megerősíteni, a rosszat elkerülni, szól a tibeti közmondás. 

FC DAC 1904 kontra Remišová képviselőasszony
Veronika Remišová - aktuality.sk

Remišová képviselő asszony ezt nyilván fordítva látja, ezért szólította fel sajtóértekezletén az illetékes minisztert, hogy ne hagyjon jóvá 1,5 millió eurós állami dotációt a  dunaszerdsahelyi DAC-stadion befejezésére.

A szlovákiai első ligából általában három futballklub csapata vehet részt a nemzetközi kupaküzdelmekben. A nemzetközi kritériumoknak viszont jelenleg csak két szlovákiai stadion felel meg. Másfél évvel ezelőtt ráadásul csak egyetlen ilyen stadion volt az országban. Ezzel negatív csúcstartóknak számít Szlovákia az Európai Unióban. Miközben Remišová képviselőasszony talán büszke is erre, én viszont szégyenletesnek tartom.

Dunaszerdahelyen az emberek szeretik a futballt, ezért megérdemlik, hogy méltó futballünnepeik legyenek. Annak idején, amikor az állam támogatni kezdte a stadionok rekonstrukcióját a dunaszerdahelyi stadionra mindössze 2,4 millió euró jutott. Más futballklubok nagyságrenddel több dotációt kaptak.

Amikor eldöntöttem, hogy stadion épül Dunaszerdahelyen, tudtam, hogy csak magamra számíthatok. Az új stadion összköltsége körülbelül 24 millió euró lesz. Ha a kiegészítő állami dotáció jóváhagyásra kerül, az állami hozzájárulás akkor sem éri majd el az összköltség húsz százalékát sem. Viszonzásként Szlovákia válogatott labdarúgói tizenöt évig ingyen játszhatnak majd a stadionban. Ez azonban csak egy szempont.

Az ÁFA-specialista Remišová képviselőasszonynak tudnia kell, hogy a stadionban megvalósított befeketetés mintegy 5 millió euró adóbevételt eredményez az államkasszába. Az akadémia építkezésébe további 8 millió eurót fektet be a klub, ami 1,6 milliós adóbevételt jelent az államnak. Így tehát az államkasszába 6,6 millió eurót juttat a klub, dotációként pedig mindössze 3,9 millió eurót kapunk.

Ha már az adófizetők pénzéről beszélünk, akkor világos, hogy a klub nem is akármilyen adófizető, míg a képviselőasszony és pártja, az OĽaNO az ő havi fizetésén kívül a jelenlegi választási időszakban 7 092 000 eurót zsebel be az államtól.

A képviselőasszony populista kérdésére, miszerint miért nem az ifjúság kapja az állami támogatást, megjegyezném, hogy a DAC futballklubban harminc edző dolgozik 250 gyerekkel. Egy szezon alatt több ezer órát tréningeznek.

Egy külföldi befektető jóval kisebb teljesítményért is adókedvezményeket kap, jómagam viszont csak negatív megnyilvánulásokat. A képviselőasszony kijelentéseivel kapcsolatos véleményemet egyetlen újság sem közölte. A Sme napilap szerkesztője, pedig azt mondta, nincs ideje, amikor megszólítottam, hogy jöjjön el Dunaszerdahelyre és nézzen körül. Pedig érdekes módon a meghívást megelőzően hosszú, előítéletekkel teli cikket írt rólunk.

Most töltöttem ki az adóbevallásomat, fizikai személyként százezreket fizetek az államkasszába, amire büszke vagyok. Az én adóimból is fizetik Remišová képviselőasszonyt. Igaza volt tehát, én az ő oligarchája vagyok, hiszen pártjával együtt az én pénzemből él.